AMSTERDAM - Op vrijdag 28 mei barst de 41e editie van Pinkpop los. De muziekredactie van NU.nl tipt de leukste bands.

Pierre Oitmann, muziekredacteur/recensent NU.nl:
Met namen als John Mayer, Pink en Green Day op het affiche, mag Yeasayer tot de meest experimentele band op het festival worden gerekend. De uit Brooklyn, New York afkomstige indiepopband experimenteerde tijdens hun trip naar Nieuw-Zeeland met lsd en dat leverde het uiterst dansbare tweede album Odd Blood op.
Zondag 30 mei, Converse stage, 16:15 - 17:15

Je hebt Britten die Amerikaans willen klinken en je hebt Amerikanen die Brits willen klinken. De band Gossip past in die laatste categorie. De zwaarlijvige Beth Ditto is de uiterst herkenbare frontvrouw, wiens doorleefde soulstem diepgang biedt aan de springerige indiepop.
Vrijdag 28 mei, Converse stage, 20:00 - 21:00

Florence + The Machine, de band rondom de roodharige zangeres Florence Walsh is één van de meest belovende bands die er dit jaar op Pinkpop te vinden zijn. In thuisland Groot-Brittannië werd debuutalbum Lungs overladen met prijzen en vorig jaar werd het publiek op Lowlands al verliefd op de zangeres met haar goudkleurige broekje.
Zondag 30 mei, Converse stage, 18:15 - 19:15

Tjeerd van Erve, recensent NU.nl:
De opener van het festival dit jaar is meteen een reden om de tent vroeg opgezet te hebben. Als winnaar van de Nu Of Nooit Pinkpop bandwedstrijd mag Sungrazer dit jaar met haar blazende psychedelische rock het festival aftrappen. Lange nummers met heerlijk ronkende riffs en een hang naar de ruigere kant van Motorpsycho die je meteen in de hogere festivalsferen zal doen belanden. Een opener om niet te missen.
Vrijdag 28 mei, Converse stage, 16:00 - 16:45

Triggerfinger wordt al jaren geroemd als een van de betere, zo niet de beste, liveband in het clubcircuit van de lage landen. Rock n' roll waar de passie van afknalt en het zweet uit de boxen op je voorhoofd belandt. Zelfs bij de grootste scepticus valt hierbij de mond open van verbazing. Voordat je het weet sta je mee te knikken met deze drie Belgische heren. Alleen al briljant is de wijze waarop zij een haast obsceen nummer weten te maken van Duffy's Mercy. Naast al het grote internationale geweld, een niet te missen band met ballen en een hart kloppend rock-hart.
Zaterdag 29 mei, 3FM stage, 15:35 - 16:30

Met een reeks aan voorprogramma's bij Editors en een goed ontvangen plaat - Wall Of Arms - in het afgelopen jaar is The Maccabees geen kleine onbekende meer. Hangend tussen Arcade Fire en Placebo met een gezonde hang naar de jaren '80, maar ook het eigenwijze en donkere in de popmuziek en een band die een sfeer neer kan zetten. Geen feestmuziek, maar wel een muzikale ervaring voor een ieder die de wave-revival wel kan apprecieren.
Zondag 30 mei, Mainstage, 12:00 - 12:45

Harm Groustra, muziekredacteur/recensent NU.nl:
Niet vanwege haar naam, die zo mooi bij het festival past, maar vanwege de artiest. Niet voor niets verkoopt Pink de Ahoy keer op keer uit. Met een geweldige show en een dijk van een stem mag de zangeres zich tot de absolute top in de popwereld rekenen. Het is al bijna tien jaar geleden dat ze met There You Go haar eerste hit scoorde, maar aan kwaliteit heeft Pink niets ingeleverd. Van enfant terrible tot volwassen popzangeres; Pink past alles.
Zondag 30 mei, 3FM stage, 20:15 - 21:15

Wie dit jaar bij een van de twee Skunk Anansie concerten in Paradiso was weet: Skin en haar band zijn terug. 's Werelds favoriete frontvrouw klom het balkon op en liep over het publiek heen alsof ze nooit weggeweest is. Behalve de grote hits als Charlie Big Potato en Brazen (Weep), gaan nieuwe singles Tear The Place Up en Because Of You ongetwijfeld ook voor een groot feest zorgen. Skunk Anansie is terug, en dat zal Landgraaf weten ook.
Zondag 30 mei, Mainstage, 15:15 - 16:15