AMSTERDAM – Het New Yorkse A Place To Bury Strangers bracht eind vorig jaar hun derde album uit, getiteld Exploding Head. De opnamen van de plaat waren bijzonder arbeidsintensief, zo vertelt zanger-gitarist Oliver Ackermann aan NU.nl.

“We hebben voor de opnamen van deze plaat heel veel tijd besteed aan het zoeken naar het perfecte geluid”, aldus Ackermann. "We hebben misschien wel honderd uur aan opnamen weggegooid voor we tevreden waren met deze nummers."

“Onze drummer Jay zat soms twee dagen aan één stuk nummers in te spelen, en als ik er dan een paar dagen later weer naar luisterde dacht ik ‘hmm, dit is toch niet het drumgeluid wat we willen’, en dan kon het allemaal weer opnieuw.‘Laten we de drums in de gang opnemen’, was het dan. En dan gingen we dat doen.”

“Op het nummer It Is Nothing staan geloof ik wel honderd gitaar-overdubs. Die hoor je niet eens meer, maar dat was wel een mooi experiment waar ik veel van heb geleerd.”

Druk

De nieuwe plaat is bijzonder goed ontvangen. Het succes van de band legt een flinke werkdruk op Ackermann. “Ik dacht vroeger altijd dat ik het heel druk had, maar ik kreeg alles wel gedaan. Nu is er geen enkele hoop meer dat ik alles wat af zou moeten zijn ook echt op tijd af krijg, ha ha.”

Muziek is hierin voor Ackermann een belangrijke uitlaatklep. “Het leven is soms best klote. Maar muziek is onze psychedelische drug die alles weer goed maakt.”

The Cure

Op Exploding Head zijn duidelijk de verschillende muzikale invloeden van het drietal terug te horen. “Toen we bij ons nieuwe label tekenden, Mute, kreeg ik een enorme stapel met cd’s uit hun catalogus."

"Daar zat ook veel werk bij van The Cure, boxen met demo’s en hun vroege materiaal. Heel cool. Vooral qua geluid heeft dat oudere Cure-materiaal een belangrijke stempel op deze plaat gedrukt."

"Verder hoor ik van veel mensen dat we een beetje als Sonic Youth klinken. Daar ga ik uiteraard niet tegenin, dat is een geweldige band.”

Zelfvertrouwen

Een opvallende verandering op de nieuwe plaat is dat de stem van Ackermann beter te verstaan is. Volgens de zanger-gitarist heeft dat vooral te maken met zelfvertrouwen. “Op voorgaande albums lagen de zanglijnen wat dieper begraven in de muziek, omdat ik me eerlijk gezegd niet zo goed raad wist met mijn rol als zanger.”

“Nu ben ik veel zekerder over mijn zangstem, en over onze muziek in het algemeen. Al vind ik het nog steeds heel vreemd om onze muziek bijvoorbeeld te horen bij vrienden thuis, op een feestje, of als je langsgaat om bij ze te eten. Dat is bijna alsof iemand je dagboek zit te lezen.”

A Place To Bury Strangers speelt op 26 mei in 013, Tilburg.