AMSTERDAM - Elvis Costello heeft twee concerten in Israël afgelast. De zanger zegt dat een optreden in het conflictgebied gezien zou kunnen worden als een politieke daad.

Costello schrijft op zijn website lang en hard nagedacht te hebben over de annulering. "Het is een zaak van instinct en geweten."

De 55-jarige zanger biedt zijn excuses aan aan de organisatoren en mensen die een kaartje hebben gekocht. In de verklaring schrijft hij ook de Israëlische journalisten die hem onlangs interviewden dankbaar te zijn.

"Zij hebben deze gesprekken misschien als tijdverspilling ervaren, maar voor mij waren ze van grote waarde om inzicht te krijgen in de plaatselijke cultuur."

Spijtig

Costello zegt niet te verwachten ooit nog uitgenodigd te worden om op te treden in Israel. Iets wat hij een een spijtige zaak noemt. "Maar ik kan mij betere tijden voorstellen, waarin dit schrijven niet nodig was geweest."

Eerder annuleerden Carlos Santana en Gil Scott-Heron een optreden in Israël. Ook Elton John werd opgeroepen niet naar het land te komen voor een concert. Andere grote sterren als Madonna en Paul McCartney hebben er de afgelopen tijd wel opgetreden.