Nederland is springplank voor Tingsek

AMSTERDAM – De Zweedse singer-songwriter Tingsek bracht sinds zijn debuut in 2005 al vier albums uit. Toch markeert zijn nieuwste, Restless Soul, pas de eerste keer dat Nederland kennis kan maken met de aanstekelijke soul waar hij in eigen land zo populair mee werd.

“Ik wilde eerst wat vlees op mijn botten krijgen alvorens de grens over te gaan.”

Magnus Tingsek, zoals de soulzanger voluit heet, kwam op 19 december
1978 ter wereld in het kleine Zweedse dorpje Södra Sandby.

Dertien jaar later, tijdens zijn eerste muziekles op de middelbare school, besloot hij dat de rest van zijn leven in het teken van muziek zou staan.

“Daarvoor bestonden muzieklessen altijd alleen uit een beetje tikken met stokjes en rare liedjes zingen”, herinnert de donkerblonde Zweed zich. “Nu zat ik opeens achter een drumstel. Ik vond het geweldig. En toen ontdekte ik de piano, de elektrische gitaar, de basgitaar. Vanaf daar leek het allemaal heel snel te gaan.”

Debuutalbum

Het zou nog eens dertien jaar duren voordat in 2005 zijn titelloze debuutalbum verscheen, gevolgd door de platen World Of Its Own in 2006 en Too Many Feelings At The Same Time in 2008.

Eind 2009 kwam Restless Soul uit in Zweden. Met deze vierde plaat ging Tingsek voor het eerst de grenzen van zijn thuisland over: op 16 april verscheen de cd in ons land.

Dat de stap naar het buitenland pas nu gezet wordt, was deels een bewuste keuze: “Ik wilde er niet te vroeg te veel druk op zetten, niet gewoon maar blindelings ervoor gaan. Ik wilde eerst wat meer ervaring krijgen. Ik ben blij dat ik dit niet al op mijn 21e kon doen, want dan was ik bloednerveus geweest en had ik me niet kunnen uiten op de manier waarop ik dat wil.”

Prioriteit

Toch was dat niet de enige reden. Er was nog een probleem dat de weg naar Europa versperde: “Ik zat bij een groot platenlabel, Universal, en ik was niet bepaald hun eerste prioriteit."

"Ik maak niet het soort muziek waarvan zij denken dat het een hit kan worden. Maar nu ben ik gelukkig van ze af en ben ik mijn eigen label begonnen. Mijn eerste agendapunt was het vinden van Europese distributeurs, te beginnen met Nederland.”

Voetbal

Tingsek koos ons land niet voor niks als beginpunt van zijn veroveringstocht: “Kijk naar het voetbal: Zlatan Ibrahimović begon bij Ajax en ging toen naar Juventus, Inter Milaan en zit nu in Barcelona!” grapt de Zweed.

“Nee, maar echt, Nederland is een heel goede ingang naar de rest van Europa. Mensen zijn hier goed op de hoogte van nieuwe muziek. Ze kopen zelfs nog cd's!”

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie