Platenlabel EMI voorlopig gered

AMSTERDAM - De Britse platenmaatschappij EMI Group is voorlopig gered. Het label kwam in grote financiële problemen toen onderhandelingen over de distributierechten stukliepen.

EMI krijgt opnieuw geld van de private investeerder die het label in handen heeft.

Onder meer door de teruglopende cd-verkoop en door het vertrek van enkele grote artiesten kwam EMI in de problemen.

Het Britse label hoopte tweehonderd miljoen pond bij elkaar te krijgen door de Noord-Amerikaanse distributierechten te verhuren. Onderhandelingen met concurrenten Universal Music Group en Sony Music liepen stuk, waarna EMI op het randje van faillissement verkeerde.

Het label maakte vrijdag bekend genoeg geld bij elkaar gekregen te hebben om een executieverkoop te voorkomen. Terra Firma, de private investeerder die EMI in 2007 kocht, pompt weer geld in de platenmaatschappij. In totaal gaat het om zo'n 105 miljoen pond.

Aangeklaagd

Met de nieuwe investering is EMI tot 2015 gered. Dan moet Terra Firma de hele lening, zo'n 3,1 miljard pond, terugbetalen aan de Amerikaanse bank Citigroup. Terra Firma heeft de bank aangeklaagd.

In 2007 kocht de investeerder EMI voor 4,2 miljard pond. Citigroup zou de prijs kunstmatig verhoogd hebben door te suggereren dat er nog meer kopers waren. De bank ontkent de beschuldigingen.

EMI is het platenlabel van onder meer The Beatles, Pink Floyd, Lily Allen en Coldplay.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie