De thuisgemaakte grootsheid van The National

AMSTERDAM- Drie jaar na het zeer goed ontvangen Boxer, is The National terug met High Violet. Vlak na het afronden van de plaat schoof NU.nl aan bij gitarist Aaron Dessner, verantwoordelijk voor de muziek van de band.

Dessner is uitgeput, maar straalt nog steeds. Van trots, want The National is meer dan tevreden met het resultaat van een periode keihard werken.

"High Violet is bijzonder geworden. Er zijn tijden geweest waarin we dachten, misschien moet er geen nieuwe cd van The National meer komen, maar gelukkig hebben we doorgezet. Ik bedoel: Matt zingt en schreeuwt weer! Alleen dat was het al waard."

High Violet is grotendeels opgenomen in een schuurtje, dat voor deze gelegenheid omgebouwd werd tot studio. "De plaat moest groots klinken, maar wel thuisgemaakt en ruw. Dat is op deze manier gelukt."

Koppig

“In principe schrijf ik eerst de muziek en later komt Matt (zanger) met de teksten en zang. Dat is niet bepaald de meest ideale manier van werken, maar ja. Zo doen we het nu eenmaal. Ik ben nogal koppig wat onze werkwijze betreft."

"Dan komt Matt weer naar me toe met een of ander gek instrument dat hij terug wil horen, maar wil ik het gewoon op de piano of gitaar doen. Dat zorgt voor de nodige ruzies, kan ik je vertellen. Maar uiteindelijk geeft een van ons twee zich wel gewonnen."

Radio

Alhoewel High Violet in het verlengde van eerdere The National albums ligt, is het alsnog een bijzonder verrassende plaat. Zo kunnen sommige nummers bijna de radio op en eindigt opener Terrible Love in een muzikale ontploffing.

"Terrible Love is perfect uitgepakt. Het is gewoon de demo, zoals we die in een keer opnamen. Het nummer heeft zo iets heel rauws., Het is vaag en groot tegelijk. Alsof het in een donkere garage is opgenomen. Dat is eigenlijk ook zo, haha, maar het is goed dat je dat terughoort."

Goed Doel

Waar een gemiddelde release van The National twee jaar op zich liet wachten, is er voor High Violet een extra jaar uitgetrokken. Niet alleen tourde de band bijna non-stop na Boxer, Dessner maakte met zijn broer Bryce een compilatie voor het goede doel.

Dark Was The Night heet dat album, waarop artiesten als Feist, Ben Gibbard, Grizzy Bear en Bon Iver te horen zijn. Een project dat de broers veel vrienden opleverde, die ook op High Violet terug te horen zijn.

Sufjan Stevens

Zo zingt Sufjan Stevens, die zelf al een tijdje niets nieuws uitbracht, mee op Affraid of Everyone. "De samenwerkingen voor Dark Was The Night waren stuk voor stuk uniek en erg bijzonder. Het hele proces voelde gewoon ontzettend bijzonder aan. We hebben echt iets goed gedaan met zijn allen, zo voelde dat toen al."

"Sufjan kwam binnen toen we bezig waren met Afraid of Everyone. We zaten flink met het nummer in de knoop, maar hij begon zich er mee te bemoeien en gaf het nummer een geheel andere draai."

Populair

Dat de band populairder dan ooit tevoren is blijkt wel uit de komende optredens. Zo staat de groep aankomende tour voor een uitverkochte Royal Albert Hall in Londen. Maar van de toegenomen druk en aandacht heeft The National in ieder geval geen last.

"Ik denk dat we ons inmiddels wel bewezen hebben en High Violet alleen maar een bevestiging is. We zijn nu wel een gevestigde naam, nu is het aan ons om ervoor te zorgen dat dat zo blijft. Maar als ik zie met hoeveel plezier we de nieuwe nummers spelen komt dat helemaal goed."

Tip de redactie