Fiction Plane is helemaal klaar met Sting

AMSTERDAM- Fiction Plane zal naar alle waarschijnlijkheid altijd 'het bandje van Stings zoon' blijven. Daar is de zoon zelf, Joe Sumner, goed ziek van, vertelt hij aan NU.nl.

"We hebben nu drie albums uit en bestaan bijna tien jaar, maar nog steeds lijkt het alleen maar om Sting te gaan. We zijn er echt helemaal klaar mee."

Sparks heet het derde album van Fiction Plane, dat ironisch genoeg een anagram van Infant Police is. Een plaat waarop de drie overgebleven bandleden nergens rekening mee houden en gewoon doen waar ze zelf zin in hebben.

Bassist

Bassist Dan Brown heeft de band namelijk verlaten, met als resultaat dat Sumner die partijen tegenwoordig voor zijn rekening neemt. "Dat was wel wennen, ik ben natuurlijk geen fenomenaal basgitarist. Maar inmiddels kan ik er aardig mee uit de voeten."

"Het is er eigenlijk alleen maar makkelijker op geworden", legt gitarist Seton Daunt uit. "Des te minder mensen op het podium, des te beter lijken we te spelen. Ons geluid is er eigenlijk alleen maar harder en grootser van geworden. Misschien moeten we de drummer ook maar lozen, haha."

Vrijheid

Na wat gezeur met diverse labels, lijkt Fiction Plane zich nu eindelijk thuis te voelen. Bij het wat kleinere Roadrunner krijgt de band de vrijheid om te experimenteren, wat het plezier in muziek maken terugbrengt.

"We wilden voor dit album nergens rekening mee houden. Als resultaat zie je veel verschillende stijlen terug op het album. Het was vooral fijn om eens echt goed te rocken op sommige nummers. Live zijn we ook best een luide band, dus op deze plaat wilden we dat terughoren."

Jams

"Nummers van Fiction Plane ontstaan vaak uit hele lange jams. Dan zitten we gewoon samen in de oefenruimte uren achter elkaar te spelen, en plakken we verschillende stukken aan elkaar tot liedjes. Die zijn inderdaad niet heel hard, maar zo willen we ook niet klinken."

De nieuwe nummers konden er live meteen aan geloven, want de band nam Sparks op boven een club. "Als we weer een paar nummers af hadden, doken we die club in, sloten we onze instrumenten aan en begonnen we nieuw werk te spelen. Het enthousiasme van het publiek was een mooie graadmeter."

Meisjes

Nu kan de band weer op naar de echte optredens, zonder Nederland daarbij over te slaan natuurlijk. Vooral Sumner is erg gecharmeerd van de meisjes hier. "Nederlandse meisjes zijn ontzettend mooi, veel mooier dan Belgische, haha."

"Ik krijg nou nooit meisjes aangeboden he", klaagt Daunt. "Ik bedoel, ik ben dan wel getrouwd, maar het zou zo leuk zijn als ik eens iemand kon afwijzen. Zelfs dat mag ik niet. Maar ik kom hier erg graag hoor. Nederland is het eerste land waar we echt succesvol waren, daar zijn we dankbaar voor."

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie