Moeilijke jeugd vormt muziek Unkle

AMSTERDAM – De elektronische muziek van het Britse Unkle laat zich niet gemakkelijk categoriseren. Het vijfde studioalbum Where Did The Night Fall, dat deze maand verschijnt, werpt weer een geheel nieuw licht op het Britse gezelschap.

Unkle-oprichter James Lavelle: “Het voelt alsof we onze oude huid hebben afgeworpen.”

UNKLE bestaat al sinds 1994, steeds in verschillende samenstellingen. Enige constante was en is James Lavelle (1974).

Sinds debuutalbum Psyence Fiction (1998) heeft zijn band samengewerkt met uiteenlopende gastmuzikanten en -vocalisten, waaronder Thom Yorke, Brian Eno en Josh Homme. Voor Where Did The Night Fall strikte Unkle onder meer Sleepy Sun, Big In Japan en Mark Lanegan.

Pablo Clements is al jaren Lavelles vaste sparring-partner. Hun muziek is voornamelijk gebaseerd op samples: Lavelle noemt hun werkwijze “collage-achtig”. Niet vreemd als je bedenkt dat vooral hiphop een belangrijke rol heeft gespeeld in de vorming van Lavelles muzieksmaak.

Vuur

Lavelle: “In je tienerjaren wil je onderdeel uitmaken van een groep, je identiteit vinden, dingen ontdekken en een beetje met vuur spelen. Hiphop was al die dingen: het was gevaarlijk, het was uniek, het was Amerikaans. Amerika was Technicolor, Engeland zwart-wit.”

Hiphop gaf Lavelle het gevoel deel uit te maken van een familie. Hij vond er de geborgenheid die zijn gescheiden ouders hem niet konden geven. “Eén van mijn twee broers ging bij mijn vader wonen,” vertelt hij, “de andere ging naar een privéschool. Ik en mijn moeder bleven alleen achter.”

Dochter

Lavelle hoedt zich voor een herhaling van de geschiedenis: de tienertijd van zijn dochter moet zo veilig en stabiel mogelijk zijn. “Het is een periode van grote ontdekkingen en hormonale veranderingen. Wat er op sociaal vlak om je heen gebeurt kan van grote invloed zijn op het verdere verloop van je leven.”

Ondanks zijn moeilijke thuissituatie heeft Lavelle van huis uit een flinke muzikale bagage meegekregen. Hij noemt jazz, Deep Purple en Queen, maar ook Chopin, Brahms en Beethoven.

Lavelle: “Het is grappig om te zien hoe hiphop – de muziek waaraan ik mijn identiteit ontleende – en mijn klassiek- en jazzgeörienteerde achtergrond zich later in mijn leven hebben samengevoegd.”

Tijdperk

Met Where Did The Night Fall breekt een nieuwe periode aan voor Unkle. De drie voorgaande albums vormden een eenheid, “een erg gespannen trilogie van erg gespannen relaties”, aldus Lavelle. Dat tijdperk is afgesloten.

“Ik voel me behoorlijk vrij nu”, zegt de Brit. “Dit voelt als een nieuw begin. Het is minder conceptueel, minder hypothetisch. Met het vorige album stapten we de voordeur uit, dit album gaat echt over het zien van de wereld.”

Tip de redactie