Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Lightning Dust tourt graag door Europa

AMSTERDAM – Het Canadese Lightning Dust bestaat uit Amber Webber and Joshua Wells, beter bekend van de psychedelische rockband Black Mountain. NU.nl ontmoet het duo in een Amsterdams café.
Door NU.nl/Ester Meerman

Het nieuwe album van het duo, Infinite Light, kwam vorig jaar uit. “We hebben voor deze nummers wat meer de tijd genomen dan voor die op onze vorige plaat. Hierdoor konden we de orkestratie beter uitwerken. Dat is gelijk het grote verschil met de voorganger: daar is geen orkest op te horen.”

De liedjes van Lightning Dust worden gemaakt tussen de tours van Black Mountain door. Wells vindt dat een ideale werkwijze. “Het zijn hele andere nummers, veel folkier en minimalistischer.”

Kans

“Het zijn veelal nummers waar we bij Black Mountain niks mee kunnen. Daarnaast is het een kans om eens een ander instrument te bespelen. Ik speel in Black Mountain gitaar en in Lightning Dust piano, Amber speelt gitaar.”

“Het is goed tijdelijk met iets anders bezig te zijn. Voor het laatste album van Black Mountain zijn we twee jaar op tour geweest. Dan heb je elkaar weer genoeg gezien hoor”, lacht Wells.

Webber: “Het is lekker daar even uit te zijn en de batterij op te laden met een ander project. Anders ga je er te diep in zitten en in cirkeltjes denken. Mijn leven moet uit meer bestaan dan alleen Black Mountain.”

Bliksemstof

De bandnaam Lightning Dust betekent volgens het tweetal niks. Webber: “ We hebben twee woorden achter elkaar gezet die we leuk vonden klinken. Het betekent verder niks. Het concept ‘bliksemstof’ bestaat bij mijn weten niet.”

“Het roept een mooi plaatje op in je hoofd”, vindt Wells. “Het stof dat achterblijft nadat de bliksem heeft ingeslagen. Zo klinkt onze muziek eigenlijk ook wel.”

Touren

Webber en Wells komen graag in Europa. “Touren is hier echt heel fijn” , vindt Webber. “Zeker het cirkeltje Engeland, Nederland, België, Duitsland en Frankrijk is prettig. Daar zijn veel zalen en leuk publiek. Je kunt veel shows doen en er komen ook nog eens mensen op af.”

“In Canada is touren heel lastig, bijna een epische onderneming”, legt Wells uit. “Er zijn maar een handvol steden waar het qua opkomst de moeite waard is om een show te doen, en die liggen een paar dagen rijden uit elkaar.”

Kapot

“Veel bands gaan daar aan kapot”, weet Webber. “Die gaan op hun eerste tour, doen in twee weken zes shows voor drie man en een paardenkop en zitten dagen achtereen met elkaar opgesloten in een busje. Dat is demotiverend en stressvol. Daar moet je tegen kunnen.”

Lightning Dust speelt op 12 mei in Paradiso in Amsterdam.

Aanbevolen artikelen