Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Status Quo-zanger Francis Rossi laat zijn kloten zien

EINDHOVEN - Na veertien jaar verschijnt er opnieuw een soloplaat van Status Quo-zanger Francis Rossi. De Brit heeft nog genoeg te melden over heden en verleden. “Als het aan Status Quo lag, had Bob Geldof veel meer geld opgehaald met Live Aid.”
Door NU.nl/Pierre Oitmann

Met One Step At A Time wil Francis Rossi het nog eenmaal solo proberen. Zijn vorige soloalbum, King Of The Doghouse, flopte jammerlijk.

“Ik was daar niet tevreden over”, zegt Rossi. “Het paste niet erg bij mij.”

Eind mei wordt Rossi 61. Toch verschijnt nu pas zijn tweede album, los van The Quo. “Ik voelde de behoefte niet om een soloplaat te maken. Historisch gezien blijken soloalbums van zangers van bekende rockgroepen vaak een flop. Denk maar aan Mick Jagger.”

Kloten

De reden dat Rossi het nu wel aandurft, is omdat hij gelooft in de liedjes op deze plaat. “Je moet er de kloten voor hebben om met persoonlijk materiaal naar buiten te treden. Het doet extra pijn wanneer het dan mislukt. Want het zijn verdomme je kloten!”

“Met Quo is ieder album een project waarvoor we 25 tot dertig liedjes schrijven. Het grootste deel daarvan verdwijnt in de prullenbak. Status Quo-fans houden niet echt van de softere nummers, dus die blijven op de plank liggen.”

Gevecht

Het tot stand komen van One Step At A Time ging Rossi gemakkelijk af. “Binnen Status Quo zijn er verschillende schrijvers en iedereen heeft goede redenen waarom zijn liedje zo nodig op de plaat moet”, vertelt Rossi met enig cynisme in zijn stem. “Het is altijd een gevecht. Dat had ik dit keer niet.”

Rossi voelde zich vereerd om met zangeres Amy Smith te mogen werken. “Ze zong voorheen bij Ozzy Osbourne en Pink Floyd. Tijdens een optreden vroeg ik haar om mee te werken. Ik heb altijd al met meisjes willen zingen.”

Vader

Als een trotse vader vertelt Rossi over zijn nieuwe ‘kindje’. “Ik wil dat dit album een succes wordt”, benadrukt hij. “Iedere keer als ik weer een kind kreeg (Rossi is vader van acht kinderen, red.) hoopte ik dat ik lang genoeg beroemd kon blijven zodat mijn zoon of dochter op school zou kunnen zeggen: ‘Mijn pa is een rockster’.”

“Ik heb veel geluk gehad”, erkent Rossi wanneer het over het langdurige succes van Status Quo gaat. “Ik zie wel eens collega’s van vroeger die niet succesvol meer zijn en dan denk ik; ‘Dat had ik ook kunnen zijn’. Als jochie had ik nooit kunnen denken dat ik nu nog in een band zou spelen. Toen vond ik iemand van dertig daar al te oud voor.”

Critici

Ondanks het continue succes van Status Quo, viel de band nooit in de smaak bij de muziekcritici. Dat de band niet vies is van zelfspot bleek uit de titel van het laatst verschenen album, In Search Of The Fourth Chord. “Bij Status Quo krijg je wat je verwacht. We proberen nooit anders te zijn”.

“Ik vind het zo’n onzin wanneer bands in de studio luisteren naar hun nieuwe nummer en tegen elkaar zeggen; ‘Wat een te gekke sound!’. Met een geweldige sound verkoop je geen plaat als je liedje ruk is. De muziekpers doet zich elitair voor; het gaat verdomme maar over popmuziek!”

Weller

Rossi doet een boekje over een aantal collega’s. Zo was hij geen fan van The Smiths. “Ik kon Morrissey niet uitstaan”, bekent Rossi. “Maar ik vind hem de laatste jaren wél goed.” Ook Paul Weller krijgt ervan langs. “The Jam waren ook moeilijke mannetjes. Weller is zo’n chagrijnige zak!”

“Wat trouwens niemand weet is dat Rick (Parfitt, gitarist Status Quo) Paul Weller heeft leren gitaar spelen. Hij liet hem zien hoe hij een akkoord moest spelen. Maar dat heeft Weller nooit durven toegeven.”

Live Aid

Tot slot krijgt Bob Geldof nog een veeg uit de pan. “Spelen op Live Aid brengt geen bijzondere herinneringen boven, behalve dat ik nog nooit zoveel camera’s bij elkaar had gezien. Als het aan ons lag, dan had Live Aid veel meer geld opgebracht.”

“Het probleem was dat de grote bedrijven niet hielpen. Er mocht niet geadverteerd worden. Ik zei tegen Geldof dat hij het beter aan ons had kunnen overlaten. Nu kan ik denk ik beter mijn mond houden, voordat ik mezelf weer in m’n voet schiet.”

Aanbevolen artikelen