AMSTERDAM – De Britse post-hardcoreband Lostprophets bracht dit jaar hun vierde studioalbum The Betrayed uit. Het duurde even voor de plaat af was.

Verschillende producers beten hun tanden erop stuk voor de bandleden besloten het dan maar zelf te doen: “Niemand begreep wat we wilden zeggen met onze songs.”

Lostprophets is een post-hardcoreband uit Wales. De zeskoppige formatie bracht sinds 2000 vier albums uit. Het nieuwste, The Betrayed, verscheen in januari 2010. De plaat werd geproduceerd door Stuart Richardson, de bassist van de band.

De beslissing om het album zelf te produceren had een hoge prijs, vertelt toetsenist Jamie Oliver: “We waren samen met een producer de studio ingegaan en 400 duizend dollar later hadden we een album af."

Maar het voelde niet goed, het voelde niet als 'ons'. Een zwakkere band had het waarschijnlijk toch uitgebracht, maar wij hadden echt zoiets van 'dit kunnen we niet doen'. Je moet er uiteindelijk toch twee jaar mee toeren. Toen hebben we besloten alles weg te gooien en opnieuw te beginnen. Doodeng.”

De heren kwamen erachter dat het probleem lag bij het werken met een producer. “Een producer kan alleen maar interpreteren wat je ze vertelt over hoe je wilt dat het album klinkt,” legt drummer Luke Johnson uit.

“Doordat Stu het album nu produceerde, kwamen de visie van de band en de visie van de producer samen. Het klinkt nu echt zoals wij willen dat het klinkt.”

Ommezwaai

De radicale ommezwaai bleek een goede zet: “Zodra we hadden bedacht dat we het zelf zouden doen, gingen we met de borst vooruit en voelde we een soort trots. De verantwoordelijkheid lag nu helemaal op onze schouders en dat was erg spannend. Dat is waar het album is ontstaan, die spanning was er niet meer geweest sinds onze eerste plaat.”

Die realisatie kwam op het juiste moment. De laatste tien jaar had Lostprophets een contract bij het indielabel Visible Noise. Dat contract is nu afgelopen, zodat de band weer alle kanten op kan.

“Het is eigenlijk best vreemd,” realiseert Oliver zich, “voor de meeste bands zou dit betekenen dat het over is, maar ik heb echt het gevoel dat het voor ons net begint. We zijn van onze zijwieltjes af en moeten nu zelf gaan fietsen."