AMSTERDAM- Mika's seksuele geaardheid oversteeg met gemak de aandacht voor zijn laatste plaat The Boy Who Knew Too Much, maar de Libanees-Britse zanger mag alsnog zijn opwachting maken voor een uitverkochte Heineken Music Hall vanavond.

Een stapje terug gezien zijn vorige concert in het Westerpark, waar toch een paar duizend man meer inpast. Maar zijn debuutalbum heeft genoeg trouwe fans opgeleverd om de concerthal in Amsterdam Bijlmer nog een keer te vullen.

De achterban van Mika is in ieder geval breed genoeg. Van trotse homo's tot jofele huisvrouwen en gillende tienermeisjes; ze zijn vanavond allemaal present.

Flamboyance

Alhoewel Mika alles in zich lijkt te hebben om met de flamboyance van een Freddy Mercury het podium te bestijgen en veroveren, blijft het enigszins kleuren binnen de lijntjes. Met een verlegen grijns loopt, rent en springt Mika rond op het podium.

De zanger daalt bij binnenkomst neer op het podium in een astronautenpak, na een lange intro waarin een commentator zijn reis beschrijft. Vervolgens vliegt de bovenkant uit, waardoor Mika topless op het podium staat.

Uiteraard tot groot genoegen van de voorste rij dames. Een lichte domper is het wel als hij tijdens opener Relax, Take It Easy al een stuk moet playbacken omdat hij de hoge tonen niet aankan.

Opera

Dat playbacken blijft tijdens de rest van het optreden gelukkig beperkt. Qua vocalen gebeurt er niet heel veel bijzonders, alhoewel een opera intermezzo de nodige bewondering oproept. Een van de hoogtepunten is het voortreffelijk gespeelde Happy Ending, waarin de gastheer vocaal zowel hoog als laag overdondert.

Gedurende anderhalf uur koketteert Mika over het podium, zonder de overdreven homo of showman uit te hangen. Het is charmant en bewonderenswaardig dat hij zo bescheiden blijft, maar een beetje attitude kan helemaal geen kwaad tijdens zo'n concert.

Durf eens echt helemaal los te gaan in plaats van halfslachtig rond te paraderen in een rood-wit gestreept net iets te strak shirtje.

Big Girls

Ondanks een ietwat vreemd gekozen setlist -hij begint met drie nummers van zijn debuut- met redelijk wat inkakmomenten, is de Heineken Music Hall vanavond één grote blije vriendengroep. Die van Mika.

Met hits als Big Girls, inclusief enorme opblaasbare vrouwenbenen en -voeten, Rain, We Are Golden en Love Today, dat ontaard in een massale springpartij van de toeschouwers, kan het ook bijna niet misgaan.

Helemaal los gaat het in de toegift, wanneer hij Grace Kelly en Lollypop speelt. Zijn jongste hit Kick Ass wordt helaas niet live gespeeld, maar als aftiteling.

Potentie

Het is jammer dat de tweede plaat van Mika niet helemaal is geworden wat iedereen hoopte, want er zit zoveel potentie in vanavond.

Zo'n enthousiast en dolblij publiek ziet de Bijlmerhal maar zelden en dat kan toegerekend worden aan Mika. Met een goed derde album kan hij zo richting Ahoy, want Rotterdam verdient ook wel eens wat vrolijkheid.

Mika in HMH