AMSTERDAM - Spinvis is de winnaar van de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren 2010. De zanger ontvangt de prijs omdat hij 'als podiumperformer met het gebruik van de Nederlandse taal een prachtig muzikaal, talig en poëtisch oeuvre heeft opgebouwd'. 

Dat meldt de organisatie van de prijs. Het juryrapport is zeer lovend over de 49-jarige Spinvis.

"Hij heeft het gebruik van tekst, taal en gesproken woord in muziek naar een hoger plan gebracht. Nimmer is een Nederlandse singer-songwriter dichterbij de literatuur gekomen dan hij."

De zanger krijgt de prijs zaterdag 29 mei in Arnhem uitgereikt, tijdens het festival voor het gesproken woord 'De geest moet waaien'.

Festival

De zanger mocht zelf het zaterdagavondprogramma van het festival samenstellen. Omdat Spinvis een groot kijkdozenfan is, bestaat de Johnny van Doornprijs 2010 onder meer uit kijkdozen over het leven van Johnny van Doorn.

Johnny van Doorn -alias Johnny de Selfkicker- was een Nederlands schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar. De prijs werd eerder toegekend aan onder anderen Simon Vinkenoog, Jules Deelder en Bart Chabot.