DEN HAAG - De Dutch Swing College Band brengt ter gelegenheid van haar 65-jarig bestaan op zaterdag 8 mei een speciaal jubileumconcert in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag. Dat heeft de band zondag gemeld.

Onder anderen Freek de Jonge, Laura Fygi en Mrs Einstein verlenen medewerking aan het eenmalige concert.

De Dutch Swing College Band is naar eigen zeggen het oudste nog spelende traditionele jazzorkest. De formatie werd opgericht op 5 mei 1945, de dag dat de Duitsers capituleerden en voor Nederland de Tweede Wereldoorlog eindigde.

Jazzmuziek

In Nederland was jazzmuziek tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's verboden. Een aantal jongeren wilde echter koste wat kost deze muziek behouden. Zij oefenden in het geheim, speelden illegale radio-uitzendingen na en waren vastbesloten om na de oorlog een school voor jazzmuziek op te richten: het Swing College. Op de dag van de bevrijding had de band haar eerste optreden.

De band heeft in de naoorlogse jaren een belangrijke pioniersrol vervuld voor de jazzmuziek in Nederland. DSCB is sinds 1960 een beroepsorkest, dat tientallen albums heeft gemaakt. Ook won de formatie talloze prijzen, waaronder een Gouden Notenkraker en een Edison.