AMSTERDAM - Poppunkband Destine toerde dit voorjaar door Nederland naar aanleiding van het in februari uitgebrachte debuutalbum Lightspeed. Op 10 april was de laatste show.

De Tilburgse formatie maakt zich inmiddels op voor een drukke zomer: er zijn al zo'n twintig festivaldata bevestigd.

“We blikken niet echt terug, we blikken vooral vooruit”, aldus toetsenist Laurens Troost.

Op 5 mei, Bevrijdingsdag, staat Destine in Utrecht en Almere. Daarna volgt onder andere Pinkpop. Het is hard gegaan het afgelopen jaar, met een succesvolle headline-tour als voorlopig hoogtepunt: twaalf van de zestien optredens verkochten uit.

Zanger/gitarist Robin van Loenen (24): “Het grappige is: afgelopen zomer speelden we nog heel veel shows voor twintig, dertig man. De laatste tijd is het wat harder gegaan, omdat je op 3FM wordt gedraaid en dat soort dingen. Dan zie je dat je ineens een hele sprong kan maken qua publieksaantallen.”

Hecht

Belangrijk element bij de opkomst van Destine: de vijf mannen vormen een hecht team. Vaak worden vóór de show de koppen nog even bij elkaar gestoken, want, zo zegt Van Loenen, “het groepsgevoel is belangrijk als je een spannende show hebt."

"Vaak zeggen we nog even iets tegen elkaar met z'n vijven. Even twee seconden: weten dat je er met z'n vijven voor staat, dat je het met z'n vijven gaat doen.” Troost (28) vult aan: “Dat je je realiseert dat er straks gewoon vijfhonderd mensen staan die voor jou komen en dat dat iets heel bijzonders is voor een punkbandje.”

Live-beleving

De live-beleving speelt überhaupt een belangrijke rol bij Destine. Hun optredens zijn gemodelleerd naar Amerikaans voorbeeld: op één avond spelen meerdere bands. De kaartprijzen worden bewust laag gehouden om de shows zo toegankelijk mogelijk te maken.

Volgens Troost is een optreden vervolgens pas geslaagd als de band er “lekker inzit” en dat gevoel kan overbrengen naar het publiek. “Als ik naar een band sta te kijken die dat gevoel van 'ik ben ergens bij wat echt speciaal is' kan overbrengen, dan werkt het altijd wel.”

Genregenoten

Als populaire poppunkband hoopt Destine van nut te zijn voor Nederlandse genregenoten. Van Loenen: “Ik hoop dat we ook een stroomversnelling kunnen veroorzaken voor andere bands, want er is wel talent. In Amerika is de poppunk helemaal ingeburgerd."

"Daar is het doodnormaal dat dit soort bands de charts overheersen. In Europa is het altijd wat minder geweest. Die scene leeft eigenlijk helemaal niet in Europa. Je hebt in de underground wat dingen, maar die stromen nooit door. Ik ben heel blij dat het blijkbaar tóch mogelijk is als je er gewoon hard genoeg voor werkt.”