AMSTERDAM - In 2006 bracht de oorspronkelijk uit Zwolle afkomstige hiphopartiest Blaxtar zijn eerste album Ozmoses uit. Hierna won hij de Grote Prijs van Nederland en maakte een tweede album: Chronozbaäl .

Nu is dan zijn derde plaat uit, Ozmo6:2. NU.nl spreekt met Kevin de Randamie, alias Blaxtar.

Ozmo6:2 staat voor Ozmoses 2. Zie je dit als de echte opvolger van je debuutplaat?
“Het is zeker de opvolger van Ozmoses. Het komt uit dezelfde instelling naar het maken van een album toe. Het gaat er helemaal om wat je wilt vertellen. Het is compleet organisch eruit gekomen. Je neemt het op en denkt er eigenlijk niet bij na. Bij deze plaat is het hetzelfde gegaan, maar we zijn nu vier jaar verder. Daar neem je veel in mee.”

Hoe zie je Chronozbaäl dan in het plaatje?
“Chronozbaäl was een plaat die ik móest maken. Ik had de grote prijs gewonnen en daar zat een tijdslimiet aan, maar er zat ook een drang in mij om te laten zien wat ik kan. Maar we hadden toen gewoon te weinig tijd. Dat wilde ik niet weer. Bij Osmo6:2 hoefde hij pas af als hij echt af is.”

Het meest gehoorde commentaar op je plaat is dat hij aan de korte kant is met slechts een half uur. Toch bracht je kort ervoor gratis op internet een EP genaamd Epoz uit.
“Dat was ter promotie. Niet alles was albummateriaal, maar bijvoorbeeld Dankjewel was echt een track waarvan ik nog heel lang gedacht heb dat hij op het album zou komen. Er zijn veel dingen die meespelen bij het kiezen van de nummers voor een album."

"Het moet een geheel zijn en het einde is echt gekozen om je onbevredigd achter te laten, zodat je hem nog een keer draait; een soort cocaïne. Hij was gewoon af zo. Alles klopt voor mij gewoon aan dit album. Het is veel beter dan ik had gedacht dat het zou gaan worden. Het voelt als mijn Off The Wall.”

Het nieuwe album begint heel feestelijk, voel je je goed de laatste tijd?
“Zeker, maar dat wil niet zeggen dat ik me eerder niet goed voelde. Alle drie de albums hebben het bipolaire van je goede kant en je kwade kant die samen op de vuist gaan. De vorige albums hebben allebei dat het donker begint en dan licht eindigt. Dit album gaat heel erg verder in het lichte.”

De titel Ozmo6:2 ziet er uit als een bijbelreferentie, is het ook zo bedoeld?
“Op het oog is de titel ‘boek Ozmo, hoofdstuk 6, vers 2’. Maar tegelijk staat er 6:2 en zes gedeeld door twee is drie; album nummer 3.”

Zie je de teksten als een belangrijker onderdeel dan de muziek?
“Ik zie tekst en muziek als gelijkwaardige tegenhangers, maar ze moeten op zichzelf kunnen staan. In de collectieve ervaring van hiphopmuziek wordt er vaak niet gelet op inhoud, terwijl de eerste hiphopteksten echt verhalen waren; denk aan Slick Rick. Met de commercialisering is dat een ondergeschoven kindje geworden.”

“Ik ben van de underdog truth. Ik wil laten zien dat dit er ook nog is. Als je kijkt naar de Bijbel bijvoorbeeld. Iedereen kent die verhalen, maar er zijn ook heel veel verhalen uit die tijd die niet in de bijbel zijn gekomen. Hoe komt dat? Wie bepaald dat? Dát vind ik interessant.”

“Dat ik dan meteen een devilsworshipper wordt genoemd, neem ik dan maar op de koop toe. Ik zou misschien eerder zèggen dat ik de tekst belangrijker vind, omdat de algehele tendens is om vooral naar het liedje te luisteren.”

Blaxtar staat op 5 mei op de bevrijdingsfestivals van Zwolle en Groningen en op 14 mei in De Waerdse Tempel in Heerhugowaard.