AMSTERDAM - Het electrohouseduo Booka Shade maakt al jaren muziek, maar in 2006 was er de doorbraak met het album Movements. Er was geen dj set te vinden waarin geen nummer van dit album werd gedraaid.

Inmiddels zijn ze vier jaar en twee albums verder en is hun nieuwste album More! uit. NU.nl spreekt met Walter Merziger en Arno Kammermeier.

De platen van Booka Shade zijn allen erg verschillend van elkaar.

“De vorige plaat, The Sun And The Neon Light, was meer downbeat; het waren meer gecomponeerde songs. Het probleem met die plaat was alleen dat we die nummers niet goed in de liveshow kwijt konden.”

Liveshow

Ze kwamen er achter dat eigenlijk hun liveshow hetgeen is dat ze zo speciaal maakt. “Wanneer wij live spelen is het ook echt live. Veel mensen zien elektronische muziek als iets gemaakts. Dat is het in zekere zin ook, maar op het podium is het wel echt.”

“We maken wel eens fouten en dat hoor je dan ook, maar dat hoort nu eenmaal bij livemuziek. Dat is denk ik ook wat het publiek leuk vindt aan onze shows. We zijn echt aan het spelen en aan het zweten op het podium.”

Pauze

Ze werden dan ook veel gevraagd voor optredens en speelden dan erg veel live “De Movements tour had 160 shows en ook de tour rond The Sun And The Neon Light had wel 130 shows in 11 maanden. Afgelopen zomer waren onze laatste shows op de festivals en toen hadden we echt even een pauze nodig. “

“De vier jaar daarvoor hebben we gewoon te veel gespeeld. Op een gegeven moment stond er tienduizend man voor ons neus uit hun dak te gaan en voelden wij zelf helemaal niets meer. Toen moesten we dus echt even stoppen.”

Lastig

De stap terug naar de studio was dus een bewuste keuze. Maar voor een band die bekend staat om de live optredens, is dat natuurlijk lastig. “We hebben besloten dat onze nieuwe plaat een soort livealbum vanuit de studio moest worden.”

“De nummers moeten de show aanvullen. We hadden al de ‘anthems’ van Movements en de rustige nummers van The Sun And The Neon Light; nu gaan we voor een meer riff-georiënteerde aanpak, waarmee we het dansgevoel er meer inhouden.”

Lichtshow

Natuurlijk evolueert een liveshow over de jaren. “De set-up wordt steeds beter. In het begin moest alles zo licht mogelijk zijn (zo’n 100 kilo) en makkelijk te vervoeren. Nu hebben we de mogelijkheid grootser uit te pakken (twee ton aan gewicht) en dat werkt voor ons erg goed.

“We staan vaak op dancefestivals tussen deejays en dan zijn wij de enige live act. Wanneer dan het doek omhoog gaat ‘s nachts en de lichtshow sluit aan bij de muziek, dan merk je dat het echt ‘larger than life’ is.“

Kick

“Dat geeft het publiek toch een extra kick en dat verdienen de bezoekers ook, die toch veel geld neerleggen voor een ticket. Dan vinden wij dat je als headliner niet aan kunt komen met enkel een dj set.”

In maart hadden ze voor het eerst in ruim een half jaar weer een aantal optredens in Australië en dat beviel goed. “Het gevoel is weer terug. Dat is geweldig, we voelen weer waarom we het doen; waarom het zo fantastisch is om voor mensen te spelen.”

Booka Shade speelt op 14 mei in Paradiso in Amsterdam.