AMSTERDAM - In de serie Het Verhaal Van vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand kwam en welke gedachte er achter een nummer zit. Deze week Kutkop van Fresku.

De Eindhovense rapper Fresku, echte naam Roy Michael Reymound (23), is half Nederlands, half Antilliaans. In het Antilliaans betekent fresku 'brutaal'.

Zijn titelloze debuutalbum is op 23 april uitgebracht via Top Notch. Fresku staat bekend om zijn serieuze raps, maar op het nummer Kutkop laat hij zich van een meer luchtige kant zien.

Beats

In Kutkop rapt Fresku over een beat van de Eindhovense producer Y's Kid. Fresku: “Ik was bij hem thuis en ik zei: laat eens wat horen. Als ik bij hem thuis zit en hij zet beats op, dan kan ik niet zitten."

"Ik moet gaan staan, ga ijsberen – ik word helemaal gek. Hij draait die volumeknop om en het is gewoon van: wat!? Die vent is echt één van de beste producers in Nederland. En gelukkig komt hij uit Eindhoven!”

De tekst schreef de rapper achterin een auto vol vrienden, op de terugreis van een optreden in Groningen. Samen creëerden ze al spelenderwijs de knotsgekke, humoristische lines. “Ik had net een nieuwe telefoon waar ik teksten in kon typen”, vertelt Fresku.

“Het is eigenlijk een soort van humorcompilatie van alles wat toen in die auto gezegd werd. Het is gewoon wel grappig, eigenlijk hoe wij als vriendengroep met elkaar lullen en losse flodders naar elkaar toe te gooien die nergens over gaan.”

Correctieronde

Sommige teksten hebben een correctieronde nodig, die van Kutkop niet. “Kom op man, Kutkop, zou je dat opnieuw moeten herschrijven? Moet je dat gaan perfectioneren?"

"'Dit is voor m'n spierpompende niggers met een maatje-s t-shirt aan, zie me gaan, niets te zeggen, waarom staan je speakers aan.' Ik bedoel, dat zegt al genoeg.”