AMSTERDAM - Na jarenlang in dienst van anderen te hebben gestaan, voelde Melissa Auf Der Maur zich creatief beperkt en incompleet. Aan NU.nl vertelt ze over haar nieuwste project, Out Of Our Minds.

Auf Der Maur begon haar muzikale carrière in 1994, als bassiste van Hole. Na het uiteenvallen van die band was ze een tijdje de live-bassiste bij The Smashing Pumpkins. In 2004 verscheen haar eerste soloalbum.

Nu is er Out Of Our Minds, een multimediaal project bestaande uit een film, een stripboek en een album. Het betrekken van andere kunstvormen bij haar muziek was voor Auf Der Maur een hele logische stap.

Kunstzinnig

“Toen ik bandlid werd van Hole heb ik mijn kunstopleiding laten varen”, zo legt ze uit. “Ik kom uit een heel kunstzinnig gezin. Ik was altijd multimediaal en creatief bezig: met fotografie, schilderen, muziek maken, performance art.”

“In mijn wereld is dat allemaal hetzelfde. Je gebruikt al die verschillende uitingsvormen om te zeggen wat je wil.”

“Muziek bood een fantastische kans en daarom heb ik me daar tien jaar vol overgave op gestort, maar al die tijd had ik wel het idee dat ik iets van mezelf kwijt was. Ik was niet compleet. Ik voelde me in tweeën gespleten.”

Vast

Toch waren de eerste solostappen van Auf Der Maur nog gericht op muziek. “Ik zat een beetje vast in de muziekwereld”, vertelt ze daarover. “Een soloalbum was een eerste logische stap om mezelf daarvan los te maken.”

“Ik wilde dit project al veel langer doen, maar kreeg mijn toenmalige platenmaatschappij niet uitgelegd dat ik multidisciplinair wilde zijn. Dat vonden ze extreem verwarrend. Toen de muziekindustrie uit elkaar begon te vallen en meer artiesten voor zichzelf begonnen, zag ik dat als het perfecte moment om op eigen kracht mijn ideeën te ontwikkelen.”

Lang

Alles zelf doen is wel veel werk, zo weet Auf Der Maur inmiddels. “Ik ben jarenlang aan dit project bezig geweest, het duurde zowel creatief als logistiek erg lang, vooral omdat je alles zelf moet doen.”

“Ik ben nu manager, producer, secretaresse en reisbureau in een. Nu begrijp ik eindelijk waarom er rond bands altijd zoveel mensen kleven. Die heb je dus in bepaald opzicht wel allemaal nodig.”

Los

Out Of Our Minds is dan wel één project, alle facetten ervan kunnen los ervaren worden. “Je moet mensen opties geven. Ik geloof dat mensen prima zelf kunnen beslissen wat ze willen, ik hoef ze dat niet voor te kauwen of op een presenteerblaadje aan te reiken.”

“Je kunt alles los kopen, maar ook alles in een keer. Als iemand alleen de film wil zien, prima. Wil je alleen de muziek horen? Ook goed. Mij maakt het niet uit door welk onderdeel mensen geraakt worden, als ik ze maar weet te raken. Dat is mijn hoofddoel.”

Courtney Love

De voormalige band van Auf Der Maur, Hole, is inmiddels ook weer op tournee. Auf Der Maur wordt 'verdrietig' van wat Courtney met Hole aan het doen is: “Ze kan zoveel beter. Hier zou ze boven moeten staan.”

Ze ziet zichzelf dan ook niet snel naar een optreden van Hole gaan. “Dat zou heel raar zijn. Ik vind het goed dat Courtney weer bezig is met muziek maken, en moedig het aan dat ze weer op het podium staat, maar voor een ontmoeting is het nog te vroeg. Daarvoor is er te veel gebeurd. Over een paar jaar, misschien.”

Melissa Auf Der Maur speelt op 13 april in de Melkweg in Amsterdam.