AMSTERDAM – Justin Nozuka is 22 en zoon van een Amerikaanse moeder en een Japanse vader. Met You I Wind Land And Sea hoopt de in Canada woonachtige singer-songwriter het succesverhaal van debuutalbum Holly (2007) een passend vervolg te geven.

Een gesprek over goedheid, het heelal en visie. “Ik heb het gevoel dat ik nu de vrijheid heb om het leven te ervaren zonder in de stress te raken.”

Nozuka's ouders wonen al jaren niet meer bij elkaar. Hij groeide op bij zijn moeder in Toronto. Zijn vader woont in New York. Het eerste album maakte hij met behulp van 8000 dollar die hij leende van zijn moeder. De plaat draagt haar naam, Holly.

Tweede album You I Wind Land And Sea – op de hoesfoto loopt Nozuka door de Amsterdamse Kalverstraat – is vanuit hetzelfde idee gemaakt. De jonge singer-songwriter wil “een goed gevoel” overbrengen. Wat dat is? “Ik denk dat “goed” iets is met emotie. Oprechte emotie.”

Het schrijfproces is niet wezenlijk veranderd, Nozuka's kijk op het leven des te meer. Rust en reflectie liggen ten grondslag aan zijn muziek. De sterren en de maan helpen hem die staat te bereiken, zo zegt hij lachend.

“'s Nachts kijken naar de sterren en de maan geeft me inzicht. Wat is het leven? Wat doen we hier? En waarom neem ik alles zo serieus? Volgens mij heeft iedereen wel eens zo'n moment. En dan, de volgende dag, worden we wakker en gaan we gewoon weer verder waar we gebleven waren.”

Tastbaar

Door zich dit maar vaak genoeg te realiseren, heeft Nozuka geleerd te genieten van het moment, in plaats van zich te laten leiden door van buiten opgelegde ideeën. “Die doen er niet toe”, zegt hij. “Ze zijn niet tastbaar.”

Voor een 22-jarige is de Canadees verrassend filosofisch ingesteld. Wat steeds terugkomt is het woord “goed”. “Als het mijn taak is om mijn gevoel, mijn muziek, mijn stem te verspreiden, dan moet het uit goedheid zijn”, aldus Nozuka. “Ik weet gewoon dat ik me goed moet voelen om een goede impact te hebben.”

Teamprestatie

Dit keer leunt Nozuka meer op de teamprestatie: You I Wind Land And Sea is, meer dan Holly, een echt bandalbum. Nozuka: “Ik weet hoe ik liedjes en melodieën moet schrijven. Mijn visie wordt scherper, maar er zijn nog steeds zóveel dingen die ik niet kan."

"Door samen muziek te maken verenig je heel veel uiteenlopende werelden. Het geluid wordt zo niet bepaald door één idee, maar door verschillende ideeën van verschillende mensen.”