AMSTERDAM - De voormalige muzikanten van de The Doors zijn erg tevreden over de documentaire over hun band. The Doors: When You're Strange is samengesteld uit archiefmateriaal waarop onder andere wijlen Jim Morrison te zien is.

De voice-over wordt in de versie ingesproken door Johnny Depp.

Gitarist Robby Krieger noemt het eindresultaat 'nostalgisch'.

"Ik begreep plotseling weer hoe groot we waren. Ik was verbaasd over hoe goed we speelden. Terugkijkend op die periode was ik altijd bang dat we eigenlijk niet zo goed waren en dat de documentaire gênant zou zijn", zegt de gitarist.

Johnny Depp

Over Johnny Depps werk zijn de muzikanten zeer te spreken. "Ik was erg tevreden met zijn vriendelijke, verlegen, voorzichtige manier van voorlezen. Hij begrijpt Jim", zegt drummer John Densmore.

"Hij heeft een fantastische stem en het klinkt als of het hem werkelijk iets kan schelen wat hij zegt", voegt Krieger toe.

De film kwam in 2009 al uit op het Sundance filmfestival, waar de voice-over nog werd verzorgd door regisseur Tom Dicillo. Deze kreeg echter flinke kritiek te verduren omdat hij te monotoon zou zijn.

DiCillo besloot daarop de voice-over opnieuw te laten inspreken door Depp, die al jaren bekendstaat als fervent fan van The Doors.

Beelden

In de documentaire zijn nooit eerder vertoonde beelden opgenomen uit HWY: An American Pastoral. Deze film, waarin Jim Morisson een rol speelt, is nooit afgemaakt.

"Hij leeft, Jim Morisson leeft weer. Het was fantastisch, net alsof hij nooit weg is geweest", zegt Ray Manzarek, die keyboard speelde.

The Doors was één van de succesvolste bands van de jaren zestig. De muzikanten scoorden hits met onder andere Light My Fire. In 1971 overleed frontman Jim Morrison, twee jaar later werd de band opgeheven.

'The Doors: When You're Strange' gaat 20 mei in filmtheaters in première.