ALKMAAR- De folk-revival is in volle gang, met Mumford & Sons als koploper. De band tourt al sinds vorige zomer, maar is nog lang niet uitgeput.

NU.nl spreekt met Winston Marshall (banjo), die de vorige nacht tot drie uur in de studio zat, maar nog steeds dolenthousiast over zijn optredens, een nieuwe ep en festivals praat.

Van fans naar degenen die zelf hordes fans hebben. Marshall kan er nog steeds niet bij. "Het voelt echt gewoon te goed om waar te zijn. Ik kan het nog steeds niet geloven dat wij nu degenen zijn die op het podium staan."

Nieuwe EP

Sinds debuutalbum Sigh No More aansloeg, is de band non-stop op tour. Maar dat neemt niet weg dat er binnenkort alweer nieuw materiaal uitkomt. Voor deze zomer staat er een nieuwe EP in de planning.

"Met pasen zijn we de studio ingedoken en hebben we vier nieuwe nummers opgenomen. Eigenlijk zijn die vrije dagen voor familie enzo maarja, het kon nu even niet anders haha."

"Het begon gewoon erg te jeuken. We zijn nu alweer een tijd op tournee en wilden graag weer eens de studio in. De nieuwe ep heeft ook zeker een ander geluid dan Sigh No More. Het is veel meer dansmuziek. We wilden een soort hoedown (Amerikaans schuurfeest) gevoel neerzetten."

Festivalbier

Ondertussen maakt de band zich weer op voor de grote festivals. "Vooral in Europa zijn festivals echt heel belangrijk. Men kijkt er hier het hele jaar door naar uit. Ook de indoor-festivals tussendoor vind ik te gek. Ons optreden op Crossing Border in Den Haag staat me nog steeds goed bij."

Het eerste festival dat Marshall zelf bezocht was Reading, toen hij veertien jaar oud was. "Ik weet niet eens meer welke bands er speelden. Metallica? Ik weet het niet haha. Het was dan ook vooral bier drinken. Al word je nooit dronken van festivalbier, je gaat er alleen veel van pissen."

Doodsbang

"Van datzelfde festival ben ik trouwens een paar jaar geleden doodsbang weggerend. Er stond een kooi buiten de hekken, en daar was iemand ingesprongen. Die trok zijn shirt uit en begon mensen uit te dagen. Ik ben volgens mij nog nooit zo bang geweest en ben meteen naar huis gerend."

Die dagen zijn inmiddels voorbij, want nu staat Mumford & Sons zelf op het podium. "Twee festivaloptredens zijn me het meest dierbaar. Glastonbury, toen we eigenlijk alleen voor vrienden speelden, en Haldern, omdat de locatie -een houten tent- en de sfeer heel bijzonder waren."

"We zijn onze nummers gelukkig nog steeds niet zat en genieten enorm van het optreden. Toen ik vorig jaar met mijn vader van de zijkant van het podium Neil Young bekeek, besefte ik me hoeveel geluk we hiermee hebben. We doen er dan ook alles aan om dit nog heel lang te kunnen doen."

Mumford & Sons speelt op vrijdag 9 april op Motel Mozaïque.