LONDEN - De veelzijdige Britse kunstenaar Malcolm McLaren, die manager was van punkgroep The Sex Pistols en gold als invloedrijk persoon in de cultuur- en kunstwereld, is op 64-jarige leeftijd thuis in New York overleden.

Dat maakte een woordvoerder van McLaren bekend.

Bij McLaren werd enige tijd geleden kanker geconstateerd. Hij was de partner van modeontwerpster Vivienne Westwood. Ze hadden een zoon.

McLaren en Westwood begonnen begin jaren zeventig de kledingzaak Let It Rock en een modelabel in de beroemde Londense straat King's Road. Zij cultiveerden de zogenoemde Teddy Boy-stijl.

Pionier

McLaren ontwikkelde zich met The Sex Pistols tot toonaangevende pionier van de Britse punkscene en werd gezien als paradijsvogel van de kunstwereld in de Britse hoofdstad.

Hij produceerde en maakte ook muziek, bijvoorbeeld de vaak gesamplede track Double Dutch van het album Duck Rock uit 1983. Ook met onder meer het album Waltz Darling boekte hij enige hits, zoals met het titelnummer en Something's Jumpin' In Your Shirt.

Hij was verder manager van onder meer The New York Dolls en Bow Wow Wow.

In 2000 kondigde de 'beroepsprovocateur' aan burgemeester te willen worden van Londen. Kort voor het begin van de verkiezingscampagne trok hij zich echter terug.

Malcolm McLaren overleden