AMSTERDAM - In de serie Het Verhaal Van vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand kwam en welke gedachte er achter een nummer schuilt. Deze week Bad Girlfriend van Theory Of A Deadman.

De Canadese rockband Theory Of A Deadman werd opgericht in 2001. Aan het titelloze debuutalbum uit 2002 werkte onder andere Nickelback-frontman Chad Kroeger mee.

De definitieve doorbraak kwam met opvolger Gasoline (2005). De plaat eindigde op de eerste plaats in de Canadese albumcharts.

Het mainstreamsucces kreeg in 2008 een passend vervolg met Scars & Souvenirs, waarvan het nummer Bad Girlfriend afkomstig is.

Vrouwen

“Vrouwen houden van het nummer, de tekst gaat over dansen op de bar”, vertelt zanger/gitarist Tyler Connolly (34). “Veel meisjes willen de bad girlfriend zijn, ze willen graag stout zijn. Het is echt zo'n nummer waarvan vrouwen zeggen: dit is míjn nummer.”

Platenlabel Roadrunner had aanvankelijk zijn bedenkingen. Het zou een typisch mannennummer zijn en zo de plaatverkoop hinderen. Want, zo zegt Connolly, “vrouwen kopen platen, en vrouwen zetten mannen aan tot het kopen van platen”.

Bad Girlfriend heeft de plaat ternauwernood gehaald. “Toen we aan de preproductie van het album begonnen, was het liedje wel klaar, maar we hadden nauwelijks tekst.”

Toen die tekst er eenmaal was en de opnames begonnen, lag producer Howard Benson nog even in de weg. Hij vroeg zich af of Connolly openingszin 'My girlfriend is a dick magnet' wel écht wilde zingen.

Label

Het label pleitte ervoor om het nummer niet in de tracklist van Scars & Souvenirs op te nemen. “Het label had zijn favorieten uitgezocht,” herinnert Connolly zich, “en Bad Girlfriend zat daar niet tussen. Maar wij hadden zoiets van: laten we het op de plaat zetten."

"Het is een coole rocksong, leuk om live te spelen. Ik ben blij dat we het gedaan hebben, want het bleek achteraf de grootste song uit onze carrière te zijn.”