AMSTERDAM - Het klinkt als een jongensboek. Twee broers spelen wat gitaar in een oefenruimte, zingen, vragen er wat vrienden bij, schrijven een liedje, scoren een hit en staan in no time als voorprogramma in Ahoy.

Ze worden als eerste Nederlandse artiest gesponsord door Pepsi, Universal biedt hen een contract aan en 3FM roept ze twee keer uit tot Serious Talent. En dat terwijl hun debuutalbum nog uit moet komen.

Dat album is er nu. Zanger Jesse Nambiar, gitarist Kay Nambiar, drummer Georgy Patrick en nieuwe bassist Xander Vrienten (zoon van) blijven er - ondanks alles - redelijk rustig onder.

Voelden jullie een grote druk na alle tours en loftuitingen?
Nambiar: “Ja die druk was er absoluut. Na onze hit She Doesn’t Know hadden we ineens al fans met verwachtingen voor ons album. We hebben geprobeerd bij het schrijven die spanning zoveel mogelijk uit te schakelen, anders werkt het alleen maar averechts. Maar toch moet je er ook wel een beetje rekening mee houden; we konden niet ineens met heavy metal aankomen. Gelukkig hadden we daar zelf ook geen behoefte aan.’

En dan stapt ook nog je bassist (neef Ivar) op.
“Ja, dat was wel even balen. We zijn toen zo snel mogelijk op zoek gegaan naar een ander. We hielden audities, maar daar kwam niets uit. Soms hadden we een aardige jongen, maar die speelde heel slecht, of een goede bassist die dan weer heel onaardig was."

"En ineens liep Xander binnen. Hij is een vriend van Jesse. Met hem hebben we eigenlijk alleen een beetje zitten lullen. Heel relaxed ging dat. Toen we wat speelden bleek hij ook nog hartstikke goed te zijn.”

Moesten jullie erg aan elkaar wennen?
“Ja natuurlijk: we hadden als band veel meegemaakt, dan is het toch even anders als er een nieuw iemand bij komt. Maar inmiddels hebben we al veel samen gespeeld, dan gaat het snel.”

Wat waren jullie plannen voor het album?
“Het is natuurlijk een debuutalbum; we hadden niet echt een concept in gedachten. Het blijft een foto van het moment waarin je je bevindt. In ons geval schreven we vooral veel over familie, vrienden, vriendinnetjes, onzekerheden, paranoia.”

Een soort 'quarter life crisis'-album dus?
“Haha, nou zó erg is het ook weer niet. Het zijn gewoon thema’s waar begin twintigers zich mee bezig houden. En daarbij schreven we ook over de ervaringen die we tijdens optredens opdeden. Je ontmoet veel leuke mensen, maar ook types die altijd wat van je willen. Uiteindelijk werkt het allemaal inspirerend.”

Door al die optredens heb je wel stof in handen waar meer ervaren bands ook mee werken. "Dat is zo, maar feit is dat we natuurlijk nog maar een jaar bezig zijn. We komen net kijken en pretenderen niet een band te zijn die zomaar even Ahoy vult. We zijn wel veel gegroeid het laatste jaar. Had Universal ons twee jaar geleden de studio ingestuurd, dan was het niets geworden. Maar we zijn nog steeds niet klaar, er is nog genoeg te leren."

Overal wordt jullie naam verbonden aan Pepsi, jullie sponsor. Ben je niet bang dat je imago groter wordt dan je muziek?
“Nee zo zien we dat niet, sponsors zijn gewoon heel handig. Pepsi heeft een enorme promotiemachine, daar kunnen wij mooi gebruik van maken. En in ruil zijn wij het plaatje wat bij hen past. Daarnaast hebben we ook sponsoren voor onze instrumenten. Dat is helemaal handig.”

Wat is het beste scenario voor Valerius de komende tijd?
“Voor nu is het vooral belangrijk dat ons album goed ontvangen wordt. Dat mensen denken: ‘hey, frisse nummers, leuke muziek’. En een goede tour, uitverkochte zalen. Dan hopelijk een tweede album, zodat duidelijk is dat we echt serieus zijn. Dat je jezelf een gevestigde act mag noemen, en niet alleen een beetje slicke muziek maakt.”

Pardon? Noem je nu je eigen muziek slick?
“Ach ja, dat komt een beetje doordat iemand mij eerder vandaag op dat vooroordeel wees. Dat wij gladde jongens zouden zijn die het vooral van hun kapsel moeten hebben. Ik hoop dat we de komende tijd dat idee weg kunnen nemen. We zien er dan misschien wel verzorgd uit, maar daar ligt natuurlijk niet onze main focus. We willen gewoon goede muzikanten zijn.”

Meer weten over Valerius? Kijk op NLtracks.