AMSTERDAM – Van 8 tot en met 11 april is Rotterdam voor de tiende keer het toneel van Motel Mozaïque, een jaarlijks terugkerend festival met muziek, beeldende kunst en theater. NU.nl sprak met medeoprichter en artistiek leider Harry Hamelink.

“Mijn eigen idee is altijd geweest dat het festival qua ervaring moet zijn alsof je een paar vrienden van buiten de stad bij je thuis uitnodigt en mee op sleeptouw neemt door jouw stad”, zo vertelt Hamelink. “Met als hoofddoel om ze het leukste weekend van hun leven te geven.”

“De naam van het festival is een metafoor”, legt hij uit. “Het verwijst naar bands, artiesten, kunstenaars en bezoekers die met z’n allen in een motel verblijven en daar gezamenlijk met al hun ervaringen en uitingen een mozaïek vormen.”

Plaza Mozaïque

Kloppend hart van Motel Mozaïque is deze editie het Rotterdamse Schouwburgplein, wat gedurende het festival wordt omgebouwd tot Plaza Mozaïque. Er komen kassen waar bezoekers in kunnen slapen en een tijdelijke kerk in een tent, waar verschillende bands die op het festival spelen korte optredens zullen geven.

“Het moet een intiem pleintje worden, met live muziek en allerlei performances. Overal komen grote kussens zodat je even lekker kunt zitten. De stadsherder van Rotterdam komt ook langs met zijn schaapskudde, er staan straks echte schapen op een grasmat op het Schouwburgplein.”

Talent

Motel Mozaïque heeft in zijn tienjarig bestaan een naam opgebouwd als het festival waar de bands van morgen vandaag al te zien zijn. “We willen natuurlijk wel een paar bands hebben waar het publiek op af komt, maar daarnaast proberen we ook zoveel mogelijk onontdekt talent neer te zetten. Daar moet je een goede mix in zien te vinden. Zo blijf je fris en programmeer je niet iets wat iedereen al vier keer ergens anders gezien heeft.”

Persoonlijk verwacht Hamelink dit jaar veel van The Irrepresibles, een negenkoppig Brits avantgarde orkest. “Dat doet in Nederland nog helemaal niks, maar volgens mij is er een relatief groot publiek voor. Het ligt muzikaal gezien ergens tussen Queen en Anthony & The Johnsons. Die laatste hadden wij overigens ook als eerste”, klinkt het enigszins trots.

Benni Hemm Hemm

Muzikale rode draad door het festivalprogramma is dit jaar het nog vrij onbekende Benni Hemm Hemm. De IJslandse band geeft gedurende vier dagen elf optredens op Motel Mozaïque en opent het festival op donderdag.

Hamelink weet zelf ook nog niet van alle optredens van Benni Hemm Hemm waar ze plaats zullen vinden, maar belooft alvast dat het spectaculair wordt.

“Ze nemen onder andere de vaste blazerssectie van Sigur Rós mee, singer-songwriter Seabear en leden van de band múm, maar wie wat waar en wanneer gaat spelen is nog niet helemaal duidelijk. Maar dat is alleen maar leuk, dat houdt het avontuurlijk.”