AMSTERDAM – André van Duin staat bekend als entertainment-duizendpoot: hij is komiek, tv-presentator, acteur en revueartiest. Tussen al zijn activiteiten door brengt hij nu ook een nieuw album uit, onder de naam Dubbel.

Zijn nieuwe plaat is een dubbel-cd, met een kant met serieuze nummers, toepasselijk getiteld Serieus, en een met grappige liedjes, die de titel Knettergek heeft gekregen.

“We hadden zoveel materiaal liggen dat het niet meer dan logisch was om een dubbel-cd uit te brengen”, zo vertelt de entertainer in een interview met NU.nl. “Tegelijkertijd is het wel een beetje gek om de grappige liedjes en de serieuze door elkaar te zetten, vandaar deze oplossing.”

De titel slaat daar volgens Van Duin ook mooi op terug. “Het is figuurlijk dubbel, want ik laat twee kanten van mezelf zien, maar ook letterlijk, want het zijn twee cd’s.”

Aardig

Van Duin denkt dat de meeste mensen hem kennen van zijn komische liedjes. “Ik hoor vaak van mensen ‘goh, je kunt best aardig zingen’, en die hebben dan nog nooit mijn serieuzere werk gehoord.”

“Dat wil ik op een bepaalde manier ook rechtzetten. Dat mensen de cd kopen voor de carnavalshits en gelijk mijn andere nummers leren kennen. Iedere show heeft natuurlijk  een rustig liedje, want je kunt niet van acht tot elf lachen, maar een heel album vol met rustig werk had ik volgens mij al zo’n vijftien jaar niet meer gedaan. Terwijl dat toch ook onderdeel van mijn oeuvre uitmaakt.”

Thuis

De zangpartijen voor de nieuwe liedjes nam de komiek thuis op, in zijn eigen studio. “Dat werkt veel prettiger dan bij iemand anders. Thuis kun je tussendoor nog eens wat anders gaan doen, dat is veel beter voor je concentratie, dan kun je het even loslaten en stap je er later fris weer in. Het gaat ook veel sneller, want je hoeft niet eerst aan iemand uit te leggen hoe je iets wilt hebben, je kunt het gelijk zelf doen.”

Van Duin werkt heel gefragmenteerd. “Ik werk aan grappige en serieuze nummers door elkaar, dat maakt me qua gevoel niet zo veel uit. Op den duur heb je een stukje zo vaak gehoord dat je niet meer kunt onderscheiden of het nou wel of niet goed is, dus dan kun je beter verder werken aan iets heel anders.”

Alle Koeien

Een van de opvallendste nummers van de plaat staat op Knettergek en heet Alle Koeien: een parodie op het inmiddels ontelbare keren gecoverde Hallelujah van Leonard Cohen.

“Ik vind het mooi om van zo’n zwaar nummer iets grappigs te maken. Even de beladenheid eruit halen. Ik hoorde altijd al koeiengeloei terug in die uithalen van Cohen. Het is ” Hij begint te zingen: “Halleloeoeoeoeoeoeoeja. Hoor je het? Past goed, toch?”

Dubbel ligt vanaf 31 maart in de winkel. Op 5 april zendt de Tros de televisiespecial André Pur Sang uit, waarin veel nummers van het album te horen zullen zijn.