AMSTERDAM- Twee jaar geleden verloor de Britse singer-songwriter Corinne Bailey Rae haar man Jason aan een overdosis van alcohol en methadon. Nu is ze terug met haar tweede album: The Sea.

"De zee is een ontzettend interessant verschijnsel. Aan de ene kant vernietigt het water talloze levens, maar daar staat ontzettend veel schoonheid tegenover", verklaart de zangeres tegenover NU.nl.

Net als de zee heeft haar album een kant van dood en verderf, maar ook een kant die optimistisch is en verder durft te kijken. Bailey Rae stond in 2006 bovenaan de Sound Of 2006 tiplijst van de BBC en bewijst met The Sea dat ze sindsdien alleen maar gegroeid is.

Alhoewel de 31-jarige de nodige dingen meegemaakt heeft, zit ze er nog steeds bij als het mooiste meisje van de klas. Steevast een betoverende glimlach op haar gezicht en fragiel en breekbaar als een porseleinen poppetje.

Herontdekken

'I Found a new love, I had to rediscover', zingt ze op Feels Like The First Time. "De tekst kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden”, zo legt ze uit.

“Het nummer komt vooral over als een definitieve afrekening met de dood. Het is een van de laatste nummers die ik schreef voor het album, maar in principe wel een van de vrolijkste."

"Het gaat onder meer over het herontdekken van de muziek. Met plezier schrijven aan een nieuw album en in de studio werken met goede muzikanten. Alles dat op het album staat is met een band in de studio opgenomen. Daarom is deze plaat ook veel sterker."

Thema

Zeven nummers die op The Sea staan schreef Bailey Rae voor het overlijden van haar man. Toch spookt de dood als thema ook door die nummers heen. "Teksten worden natuurlijk op veel verschillende manieren begrepen, dat is ook het mooie ervan."

"Natuurlijk speelt de dood een belangrijke rol op The Sea, maar het gaat telkens om verschillende verhalen. Love On It's Way gaat bijvoorbeeld over tieners die sterven als gevolg van geweld in Londen. Op het journaal begeleiden ze zo'n bericht vaak met hele onduidelijke foto's. Dat stoort mij ontzettend."

“De media springen steeds maar weer bovenop al dat drama, maar vergeten naar mijn idee dat er zoveel nabestaanden over zijn, die telkens maar weer met die beelden geconfronteerd worden. Een ding kan ik je wel vertellen: dat komt het rouwproces zeker niet ten goede.”

Dood

Het nummer The Sea gaat over een overleden grootvader van Bailey Rae. De slechte kant van de zee dus, de kant die dood en verderf zaait.

Tegelijkertijd kan die zee symbool staan voor de drugs en alcohol die haar man kapotmaakten, al slaat dat natuurlijk precies op haar eerdere opmerking: alles kan verschillend geïnterpreteerd worden.

"Toen mijn grootvader uit zijn kano viel en de golven hem verpletterden, stond mijn tante langs de kant. Ze kon helemaal niets doen. Ze wilde de zee induiken, maar werd tegengehouden. Dat moet toch wel het ergste zijn wat je kan overkomen: iemand zien verdrinken en doodgaan zonder dat je kunt ingrijpen."