AMSTERDAM – Met hun tweede album Superheld breiden de zes Belgen van Fixkes hun repertoire uit. De akoestische pop waarmee ze bekend zijn geworden, wordt nu af en toe afgewisseld met wat meer uptempo nummers.

Toch willen ze nog meer: “Ik kijk nog altijd uit naar het moment dat er een derde cd is en dat we echt kunnen kiezen op basis van kwaliteit.”

Fixkes, afkomstig uit een klein dorpje vlakbij Antwerpen, werd opgericht door Sam Valkenborgh (34) en zijn broer Jan (29). Begin 2007 brak de band door met de single Kvraagetaan.

Het titelloze debuutalbum volgde in oktober van dat jaar. De hele toer moest gevuld worden met slechts de veertien nummers van die plaat, wat weinig ruimte overliet voor selectie.

Oepternief

“Er waren nummers bij die we zelf graag speelden, maar waar het publiek niet in mee ging,” vertelt Valkenborgh. “Oepternief, bijvoorbeeld, het laatste nummer van die plaat toen."

"Dat was altijd zo'n moment van 'allez, ja, we zullen het nu maar spelen, zeker'. We wisten dat de sfeer dan ging inzakken, maar we hadden geen keuze, want anders was de set gewoon te kort.”

Het is dan ook niet voor niets dat Superheld, uitgebracht in maart 2010, iets meer rockt: “Het idee hoe we dat live gaan brengen heeft wel meegespeeld."

"Ik heb er met deze plaat rekening mee gehouden dat de kleinere, intiemere nummers niet altijd tot hun recht komen tijdens een optreden en geprobeerd wat meer uptempo songs te schrijven. In een volgende fase zullen we dan misschien weer iets meer de kleinere dingen gaan opzoeken.”

Mengpaneel

Net als het eerste album produceerde Valkenborgh Superheld zelf. Ondanks dat hij er vorige keer veel tijd aan kwijt was, besloot hij toch weer achter het mengpaneel plaats te nemen. “Zelf produceren is gewoon te leuk om aan anderen over te laten,” verklaart hij zijn koppigheid.

“Je krijgt er wel de gebreken bij want het is natuurlijk een vak op zich – ik heb niet de pretentie dat ik dat ook kan – maar je hebt die nummers gemaakt en het daarna met de groep afgewerkt, dus waarom dan niet proberen om het zelf af te produceren?”

Bed

Toch bestaat de kans dat Valkenborgh de productie de volgende keer uit handen geeft. “Het zou uiteraard makkelijker zijn om het door iemand anders te laten doen, misschien ook wel beter. Tijdens het maken had ik wel momenten dat ik gewoon naar huis wilde om voor drie dagen mijn bed in te kruipen, maar dat kan dan niet."

"Als je me tijdens het maken van de plaat had gevraagd of ik volgende keer een producer wilde, had ik waarschijnlijk 'ja!' gezegd, maar nu begin ik daar alweer aan te twijfelen, dus we zullen wel zien.”