AMSTERDAM – Er waren zeven jaren van windstilte en diverse soloprojecten voor nodig, maar K’s Choice heeft weer een 'common ground' gevonden. Vrijdag komt het nieuwe album van de herenigde Belgische rockband uit.

"'Echo Mountain' is meer dan een kortstondige reünie", vertellen Sarah en Gert Bettens aan NU.nl

Nadat zij drie solo-albums uitbracht en hij in Woodface een nieuwe band vond, stapten zus en broer Bettens vorig jaar weer eens samen op het podium. Het gelegenheidsoptreden smaakte naar nog eens en al snel werd duidelijk dat dat meer moest worden dan “een domme reünietour”.

“Het is wennen om alles weer te moeten overleggen, maar het voelt ook heerlijk vertrouwd”, aldus Sarah.

De band is weer compleet en bestaat naast Sarah (zang en gitaar) en Gert (zang, gitaar, keyboard), bassist Eric Grossman en drummer Koen Lieckens ook uit twee nieuwe muzikanten: Thomas Vanelslander op gitaar en Reinout Swinnen op keyboard.

K’s Choice scoorde in de jaren ’90 diverse hits waarvan Not An Addict, Believe en Everything for Free de bekendste zijn. Het laatste album, Almost Happy, dateert van 2000.

Wat is precies die hervonden common ground?

Gert: “Ik dacht eerst altijd dat wanneer je Sarah zou laten zingen op een plaat van Woodface, dat je dan K’s Choice krijgt. Maar dat is dus niet zo. Wij maken samen iets dat we niet met anderen maken.”

Sarah: “Wij hebben een onbewuste harmonie. We doen op Echo Mountain niet iets dat we nog nooit hebben gedaan, als Gert en ik beginnen te zingen heb je gelijk weer het vertrouwde K’s Choice-geluid. Wel hebben de pauzejaren ons enerzijds wat rust en anderzijds een grote berg nieuwe inspiratie opgeleverd.”

Wat en waar is Echo Mountain?

Sarah: “Letterlijk is het de studio in Arizona waar we de plaat hebben opgenomen. Het was aanvankelijk een werktitel, maar de naam riep gelijk veel beelden op en we hebben het zo gelaten."

Gert: "Ik heb de titelsong geschreven. Voor mij is Echo Mountain iets uitnodigends, een plek waar je naartoe wilt. Verder ben ik er nog steeds niet helemaal uit wat die berg precies betekent, maar ik heb een erg goed en sterk gevoel bij de tekst.”

Echo Mountain bestaat uit twee delen, die de zon en de maan verbeelden. Licht en duisternis?

Gert: “Ja, in de up-tempoliedjes zit voor mij heel sterk de boodschap dat je je leven moet beleven. Wij zijn allebei mensen die alles ten volle willen meemaken en ik ontkom er niet aan dat ik dat in liedjes meegeef."

Sarah: “Dat merkte ik ook opeens tijdens de repetities. Gert heeft opeens allemaal blije liedjes geschreven. Dat was vroeger wel anders, het zal met het vaderschap te maken hebben of zo."

Gert: “Het is inderdaad wel bijzonder. Hoe ik ook mijn best deed, ik kwam uiteindelijk altijd weer uit bij de duivel. Al die donkere K’s Choice nummers, die zijn van mijn hand. Maar ook op deze plaat is het weer niet alleen vrolijkheid”

Nu het album er is, begint de tour langs festivals en poppodia. Het gaat nu pas echt weer beginnen?

Sarah: "We hebben in augustus al een keer samen op het podium gestaan en dat was fantastisch. Je hoopt natuurlijk dat je er nog toe doet, maar het geeft een bijzonder gevoel wanneer blijkt dat de fans er inderdaad nog zijn. We kunnen niet wachten om die tourbus in te stappen.”

Betekent dit dat K’s Choice voor langere tijd weer samen is? En wat nu met de solocarrières?

Sarah: “Ik zie de hereniging van K’s Choice absoluut niet als een project, maar als een logisch gevolg. Soms moet je even van dingen wegstappen om ze beter te maken. Toen Echo Mountain klaar was hadden allemaal gelijk zin in de volgende plaat.”

Gert: “Ik ga zeker ook verder met Woodface. Het is duidelijk dat de soloprojecten onszelf en K’s Choice alleen maar ten goede komen."

Sarah: “En ik denk ook wel dat ons moeke het plezant vindt om ons weer samen op het podium te zien.”