AMSTERDAM - Önder groeide op als rijke zoon van een Turkse gangster. Zijn vader ging op zijn elfde achter slot en grendel. De rapper ging van de golfclub naar de goot. En is nu terug voor succes.

Önder Doğan staat beter bekend als Murda Turk. Turk omdat de kinderen op de internationale school vroeger zijn naam niet konden uitspreken en Murda omdat Vieze Fur (De Jeugd van Tegenwoordig) dat voor hem verzon.

Onder dat alias maakte hij ook de Turkse Pizza EP en het album Bennie Baklava, al is laatstgenoemde nooit uitgebracht. "Bennie was leuk voor toen, maar ik wilde een classic maken."

De Kassier

Nu is er De Kassier: Een Monnie Album. Önder praat in Amsterdam over zijn nieuwe plaat. Een album waar hij en producer FS Green een even grote stempel op drukten, vandaar dat ze ook samen de hoes sieren.

"Het is fifty-fifty, zonder FS was het album er niet geweest en andersom ook", aldus Önder. Het album is geïnspireerd door de Amerikaanse hip hop, waar beide veel naar luisteren. "Biggie, Jay-Z, Young Money enzo. Dat zijn mijn helden."

Blow

Geld is altijd al een belangrijk thema in het leven van Önder geweest. "Vroeger waren we echt rijk, ik chillde in golfclubs enzo. Zo'n jongen was ik toen. Maar dat was in een keer allemaal weg. Zelf ben ik die kant ook bijna opgerold, maar ik werd gelukkig tegengehouden door goede mensen."

"Alles wat mensen zien in films als Blow, heb ik in het echt meegemaakt. De shit waar ik in heb gezeten is niet de shit waar je over wilt praten. Want sommige mensen kunnen beter niet genoemd worden in tracks. Ik vind het ook moeilijk om over te praten. Maar waar trek je de grens?"

De tracks die het moeilijkst waren om op te nemen zijn dan ook Zo Dichtbij en Hou Van Mij, de intiemere en diepere nummers. " Ik ben een gevoelspersoon. Ik ga er veel te veel over nadenken, maar het is ook goed om het uit te spreken."

Cocky

Önder: "De kassier gaat over de weg die je aflegt om money te maken. Als we kijken naar die boys van Entourage (serie op Comedy Central) denken we: dat willen wij ook. Nu maken we ook onze eigen tracks en spelen we in onze eigen video's."

"Ik ben best een cocky persoon. Ik heb nu wel bewezen dat het niet alleen praatjes zijn, we zijn het nu aan het doen. De Kassier is ook een plaat waarop we ons succes vieren. Het is echt heel snel gegaan."

Noah's Ark

Önder's band met platenmaatschappij Noah's Ark en labelbaas Jiggy Djé is hecht. "Hij is mijn broer. Buiten het feit dat ik op zijn label zit, zijn we heel tight. Hij begeleidt me en maakt van mij de beste artiest die ik kan zijn. Ik ben een Ark Boy snap je? Mijn droom is om tracks te maken in Amerika en daar Noah's Ark te representen."

Hoe hecht Noah's Ark is blijkt direct als het interview afgelopen is en Önder zich tot de labelmanager keert: "Spacekees hangt hier ergens in Amsterdam, die kan gewoon komen chillen toch?"