AMSTERDAM – Na een langlopend conflict met hun voormalige platenmaatschappij en management zijn de heren van Fun Lovin’ Criminals eindelijk weer toe aan het maken van muziek. Onlangs bracht het Amerikaanse trio hun zesde album uit, Classic Fantastic.

Over het hoe en waarom van de verschillende conflicten wil bassist Brian 'Fast' Leiser tegenover NU.nl niet meer uitweiden.

“Negatieve energie”, bromt hij. “Daar wil ik het liever niet meer over hebben.” Wel wil hij kwijt dat het maken van Classic Fantastic er door verschillende rechtszaken die uit de conflicten voortkwamen niet bepaald gemakkelijker op werd.

“Al dat gezeik over geld vreet energie. We zijn gedurende het hele proces wel bezig geweest met het schrijven van nummers, maar hadden er simpelweg de puf niet voor om ze uit te brengen.”

Energie

Nu alle sores achter de band liggen stroomt het drietal echter over van de wilde plannen. Naast Classic Fantastic moet er aan het einde van de zomer ook een live-album uitkomen, en hoopt de band dit jaar op flink veel festivals te spelen. Ook op de website van de Criminals belooft het druk te worden.

“Het is tegenwoordig zo makkelijk om een nieuw nummer op te nemen, of een filmpje te maken. Het kan allemaal thuis, van opnemen tot online zetten. Je hoeft er de deur niet meer voor uit.”

Leiser haalt zijn iPhone uit zijn broekzak en laat een filmpje zien. “We zijn bezig met een serie filmpjes ter promotie van het album. Iedere week zetten we een nieuwe op onze website. Deze hebben we vorige week gemaakt.” Drummer Frank Benbini is op het kleine schermpje te zien, rondspringend in karatepak.

Mini iTunes

“Leuk, he? Zelf gefilmd, geedit en bedacht. Je moet in deze tijden het heft in eigen hand nemen als band. Je moet groter denken dan alleen een album. We hebben nu een website, dat is onze eigen mini-iTunes. Als we een nummer uit willen brengen hebben we dat in een paar muiskliks gedaan.”

“De tussenpersoon is weg, we hoeven niet meer urenlang tegenover allerlei management-pipo’s te verdedigen waarom we een bepaald nummer uit willen brengen. Klik, klik, en het staat erop. Fantastisch. Ik ben groot fan van het internet, ik denk dat je daar als band enorm veel aan kunt hebben.”

Over het illegaal downloaden van albums via het internet maakt Leiser zich niet de minste zorgen. “Zolang mensen naar onze shows komen interesseert het me geen lor of ze onze platen netjes in de winkel kopen of dat ze ze illegaal van het net af halen. Onze shows: daar is het te doen.”

Spek

Een andere passie van Leiser is koken. Zijn specialiteit blijkt ‘alles in spek wikkelen’ te zijn. “Als je iets in spek wikkelt is het altijd lekker”, zo licht hij toe.

“Zelfs van die gore gortdroge vegaburgers zijn prima binnen te houden als je er wat spek omheen doet”, grapt hij. “De Criminals zijn eigenlijk ook net spek, wij hebben diezelfde magic touch. Zet ons ergens neer en het is gelijk feest.”

Fun Lovin’ Criminals spelen op 22 maart in Paradiso in Amsterdam.