AMSTERDAM - De erfgenamen van Michael Jackson hebben de grootste platendeal in de geschiedenis van de muziek getekend.

Sony Music Entertainment betaalt een bedrag van 200 miljoen dollar (ruim 145 miljoen euro) voor tien projecten verspreid over zeven jaar, meldt een anonieme bron.

"We willen de nalatenschap van Michael Jackson zo goed mogelijk beschermen en we zijn erg verheugd dat we in de nabije toekomst de muziek van de popster kunnen blijven delen met de wereld", zegt Rob Stringer, een topman van Sony.

Een van de projecten in het contract is al uitgevoerd. De film 'This Is It' maakt deel uit van de deal. De distributierechten werden voor 60 miljoen dollar (ruim 43 miljoen euro) verkocht aan Sony Pictures.

De film leverde wereldwijd ruim 252 miljoen dollar (183 miljoen euro) op, het hoogste bedrag dat concertbeelden ooit opleverden.

Album

Het nieuwste project wordt in november verwacht. Dat wordt een album met nooit eerder uitgebrachte liedjes van de popster. Andere toekomstige projecten zijn een videospel, een compilatie van videoclips en een herlancering van het album Off the Wall.

Dat album was het vijfde album van de King of Pop en de nieuwe versie zal naast de al bestaande nummers nooit eerder vrijgegeven materiaal bevatten. Jackson was al van plan het album opnieuw uit te brengen.

Opmerkelijk

De hoogte van het bedrag voor de deal is opmerkelijk, omdat het geen rechten voor bijbehorende merchandise bevat. Met het geld wordt een gedeelte van de schulden die Michael achterliet betaald. De geschatte schuld op het moment van overlijden in juni bedroeg 400 miljoen dollar (ruim 291 miljoen euro).

Het nieuws over de platendeal komt in een periode van speculatie over de doodsoorzaak van de popster. Een arts wordt ervan beschuldigd Jackson een dodelijke combinatie van kalmerende middelen te hebben toegediend. Hij moet op 5 april voorkomen.