AMSTERDAM - In verhalen en concepten achter albums gelooft Admiral Freebee niet. In februari is zijn vierde plaat The Honey & The Knife verschenen. Van Laere spreek nuchter over zijn nieuwe werk.

"Er is geen verhaal. Ik ben niet gaan herbronnen, ik heb niet het licht gezien toen ik aan het wandelen was. Ik heb gewoon een cd gemaakt."

Tom van Laere (35) – de echte naam van 'de admiraal' – vindt het wat overdreven dat er altijd iets achter een album moet zitten: “Er is gewoon teveel mythe rond alles. Waarom moet er nu een verhaal zijn? Die cd is gewoon goed, die moet je opzetten of niet opzetten.”

Thema

De liedjes op zijn vierde album The Honey & The Knife vallen dan ook niet onder één overkoepelend thema. Er is juist bewust gekozen om geen lijn in de cd aan te brengen.

Van de 27 opgenomen liedjes kwamen precies die liedjes die zo min mogelijk met elkaar te maken hadden op de plaat.

De titel, een zinsnede uit het liedje Fools Like Us op het album, benadrukt die diversiteit: “Je kunt over liefde schrijven als een romanticus, maar je kunt ook over liefde schrijven als een player, of als iemand die op het punt staat te gaan bedriegen."

Complex

"Zo is het echte leven ook veel meer; het is niet één ding, 't is veel complexer dan dat. Daarom heet de CD niet The Walker, of De Herbronner, nee het is gewoon The Honey & The Knife.”

Veel liedjes van Admiral Freebee zijn geschreven in de ik-vorm. Toch zijn de songs niet per definitie autobiografisch: “Ik zing in het Engels en als ik dan een naam zou moeten verzinnen, bijvoorbeeld 'Johnny was...', dan vind ik dat zo lelijk."

Stijloefening

"Of 'he was...' dat vind ik ook heel lelijk. Dus ik zing in de ik-vorm omdat ik dat puur als stijloefening mooier vind. Het kan evengoed zo zijn dat ik iemand tegenkom in een café en dat die mij een verhaal vertelt."

"Dan denk ik: 'als hij een songwriter zou zijn, wat voor song zou hij dan schrijven?' En dan schrijf ik die song. Maar dan wel in de ik-vorm.”