AMSTERDAM – Denise van Donselaar, beter bekend als zangeres Dennis, komt bijna drie jaar na haar debuutalbum eindelijk met de opvolger. Het meisje met de pony en beugel is verleden tijd.

Dennis heeft een kleine metamorfose ondergaan en ook haar muziek is anders.

“Sommige nummers van mijn vorige album kreeg ik amper mijn strot uit op het podium”, zo vertelt de zangeres in een interview met NU.nl.

“Je zou kunnen zeggen dat Blonde wat rustiger klinkt. Mijn eerste nummers van de eerste plaat waren behoorlijk up en zaten vol melodie. Ik leerde op festivals dat ik ook nog ergens adem moest halen. Ik was blij als ik het überhaupt uit m’n strot kreeg.”

Met die wetenschap in haar hoofd is Dennis gaan schrijven voor haar nieuwe album. “De nummers zitten minder vol. Daardoor kan je ook meer spelen met waar je je woorden plaatst. Bovendien kan ik ze beter zingen.”

Gek en blond

Naast de muziek heeft de zangeres ook haar uiterlijk aangepast. Geen beugel meer, en van haar pony heeft ze ook afscheid genomen. “Die beugel moest er een keer uit en nieuwe kapsels heb ik zo vaak. Maar er zijn wel meer dingen anders”, vindt Dennis.

“Neem nu mijn ervaringen in het buitenland. Voor het album ben ik naar Zweden, Amerika en Engeland geweest om te werken met producers. Dan kom je daar als gek, blond en Hollands meisje tussen de ‘heavy dudes’ in de studio terecht. Dat is even een andere sfeer dan in Nederland. Dat neem je mee.”

Syndroom

Ook na het uitbrengen van haar eerste album bleef Dennis schrijven. Toch heeft het bijna drie jaar geduurd voor haar nieuwe cd klaar was. Was ze bang dat haar tweede album zou tegenvallen? Dat ze zich nu moest bewijzen? Het ‘tweede album syndroom’?

“Dat zie ik zelf niet zo. Ik heb niet met de kritiek op het eerste album aan Blonde gewerkt. Ik kan me de precieze commentaren niet eens herinneren. Het belangrijkste is dat iemand er iets van vindt. Noem het dan maar bagger en heb er een reden voor. Dat heb ik liever dan dat niemand er echt iets over kan zeggen.”

Soul

Wel zijn er een aantal dingen die Dennis expres anders heeft gedaan. Zo wilde ze per se de sfeer van een echt bandje neerzetten. “Het moest niet te geproduceerd klinken, vol elektronica. Ik wilde meer authentieke muziek”, vertelt ze.

Zelf omschrijft ze haar muziek als soulvolle pop. “Maar het is zeker pop. Sommige artiesten zijn huiverig om hun muziek zo te omschrijven, maar ik bén als persoon pop. Ik heb toevallig een zware stem en een langzaam ritme. Dat maakt me ook soul.”

Jongensachtig en lomp

Maar waar komt die naam Dennis eigenlijk vandaan? “Dat past bij me. Mensen om mij heen noemen me al jaren zo. Het is lekker stoer. Ik heb namelijk een hekel aan truttigheid. Vroeger was ik ook best jongensachtig. Ik ben meer van het type buiten met blubber, dan binnen met barbies.”

“Dat werkt door in mijn muziek. Ik heb een positief lompe manier van zingen. Als je in detail kijkt naar hoe ik zing, ben ik niet bezig met iets mooi afmaken. Ik vind het belangrijker dat het ballen heeft en goed klinkt. Mijn vibrato is ook grof. Ik trek nu eenmaal mijn bek open”, aldus de zangeres.

Amy Winehouse

Voor haar nieuwe cd werkte ze onder andere samen met producer Salaam Remi, die eerder de studio in dook met Amy Winehouse. “Ik ben bij Salaam uitgekomen door simpelweg cd-hoesjes om te draaien. We hebben alle vette cd’s die we kenden gepakt en keken wie de held achter het album was.”

“We hebben wat emailadressen achterhaald en toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact met Salaam opgenomen. Zijn eerste reactie was: ‘come to Miami baby!’ en dat heb ik gedaan.”

De internationale samenwerkingen betekenen niet dat Dennis binnenkort ook haar album buiten Nederland zal uitbrengen.

Daar is ze volgens zichzelf nog niet klaar voor: “Je moet dan echt een plan hebben, tijd hebben voor promotie. Mensen moeten weten wie Dennis is. Dat is niet simpel.”

Dennis presenteert haar nieuwe album Blonde op 11 maart in Paradiso in Amsterdam