AMSTERDAM – Het eigen België is al veroverd en ook Nederland staat op het punt te zwichten voor de mix van pop, rock, jazz en folk van Absynthe Minded. Tijd om de rest van de wereld te veroveren, vindt zanger en gitarist Bert Ostyn.

Het vierde, titelloze album wordt per land uitgebracht, steeds iets verder weg van het thuisland. Ostyn: “In België hebben we denk ik overal gespeeld waar we konden spelen.”

Het verhaal van Absynthe Minded begon in 1999. Ostyn (28) was toen nog het enige lid. Na de toevoeging van violist Renaud Gilbert, basgitarist Sergej van Bouwel en Jan Duthoy op piano, kwam de groep in 2003 in de finale van Humo’s Rock Rally terecht. Ze werden tweede.

Hugo Claus

Een jaar later - inmiddels was ook drummer Jakob Nachtergaele aangeschoven - kwam het eerste officiële Absynthe Minded-album uit. Met de tweede single van hun vierde plaat, een muzikale bewerking van een gedicht van Hugo Claus, bereikte het Vlaamse vijftal eind 2009 voor het eerst de nummer één positie in eigen land.

De hit betekende de doorbraak naar het grote publiek. Maar dat was nog niet genoeg: “Ik ben blij met het feit dat de radio nu Envoi draait, dat we succes hebben in België en Nederland. Ik vind dat fantastisch, maar graag ook in de buurlanden en de buurlanden van de buurlanden.”

Over de termijn waarop dat moet gebeuren, heeft Ostyn nog geen duidelijkheid. “Ik ben realistisch; we zijn geen groep die direct een contract gaat hebben voor de hele wereld, we hebben die machine nog niet echt rond, maar die ambitie is er wel. We zien wel op welke manier we het doen. Op dit moment is het een beetje land per land.”

Verliefd

Het album werd opgenomen in studio Ferber in Parijs, onder leiding van producer Jean Lamoot. Nog dezelfde dag dat de twee elkaar ontmoetten, liet Lamoot Ostyn de studio zien. Lang hoefde de laatste niet te wennen: “Ik was verliefd op die plek. 't Is een heel interessante studio waar ook wel echt een paar historische superprojecten zijn opgenomen."

"Nick Cave heeft daar bijvoorbeeld gezeten. Ik kwam daar binnen, het was een beetje vuil, een beetje oud, maar het was duidelijk dat er veel aan de hand was. Je komt binnen en je hebt er zin in.”

Ambitie

De band had sowieso behoefte aan een verandering van omgeving. Na drie albums te hebben opgenomen in verschillende studio’s in Brussel, wilden ze even een tijdje wat verder van huis weg. Het past bij de ambitie van de vijf om de grens over te gaan.

Ostyn: “Het is goed om ergens opnieuw van onder de indruk te zijn en jezelf niet te herhalen. Dat is sowieso de bedoeling. Ik geloof dat je moet blijven optreden, nieuwe mensen fan laten worden, nieuwe landen aandoen. België, of België en Nederland samen, dat is zo klein.”