AMSTERDAM - De nieuwe Belgische new wave sensatie Customs stormt op dit moment ons land binnen met hun debuutplaat Enter The Characters. Terwijl de ritmesectie de rock attitude hooghoudt in de coffeeshop, spreekt NU.nl in Paradiso met zanger Kristof Uittebroek en gitarist Jelle Janse.

2009 was in België het jaar van Customs. De band werd met open armen ontvangen en kreeg met hun nummer Rex zelfs de hoogste positie in De Eindafrekening, de jaarlijst van de Belgische radiozender Studio Brussel.

Waarom krijgt Customs deze ontvangst? Uittebroek antwoord: “Ik denk dat het belangrijkste aspect is dat we niet als een Belgische band klinken. Het was voor heel veel mensen die de nummers al op de radio hadden gehoord een verrassing om te horen dat we Belgen zijn."

"Heel veel bands in België presenteren zich als een band uit bijvoorbeeld de Gentse of Antwerpse kring. Wij zitten in geen enkele kring en we stelden een geluid voor dat in België nog niet bestond.”

Vertrekpunt

Dat is niet toevallig. De band heeft voor een gewaagde aanpak gekozen. Uittebroek: “Toen we met deze band begonnen hebben we onmiddellijk gezegd dat we niet de normale weg van demo/muziekwedstrijd opgaan.”

“We gingen eerst nummers schrijven en die zo goed mogelijk leren spelen en wilden daarna één nummer opnemen waarvan we dachten dat het een goed vertrekpunt was om vanuit verder te gaan. Dat was op dat moment Rex.”

Internationaal karakter

Uittebroek vervolgt: “We namen een goede studio en hadden toen ook een producer nodig, want grote bands hebben ook een producer. We wilden een internationaal karakter hebben en gingen op zoek naar iemand in België die muziek maakt die dat ook heeft.”

“Toen kwamen we vanzelf bij Hooverphonic uit. Hun geluid is heel groots en van heel de wereld. We hebben gewoon via onze myspace een bericht gestuurd naar de myspace van Alex Callier en hij reageerde heel simpel met ‘Bel me op…’ en dan zijn nummer.”

“Dus toen moesten we ineens gaan telefoneren met Alex Callier. Hoe doe je zoiets? Maar hij was eigenlijk heel enthousiast en we zijn dat gaan opnemen in één van de betere studio’s van België. Dat is nog steeds de versie die ook op het album staat en op de radio wordt gedraaid.”

Nederland

En dan is het de beurt aan Nederland. Uittebroek: “We hebben voor het eerst de oversteek gewaagd met Eurosonic in Groningen en vorige week zaterdag hebben we onze eerste officiële show in Den Haag gehad. Waar we wel erg van schrokken was dat er meteen 250 mensen naar ons kwamen kijken!”

“We dachten dat we hier in Nederland helemaal opnieuw begonnen; dat er de eerste keer misschien twintig mensen zouden zijn die we hadden moeten overtuigen. Maar ja, de zaal zat onmiddellijk vol en we merkten ook dat er al heel wat mensen waren die een aantal nummers van ons kenden, dus dat was heel aangenaam.”

Interpol

Door de duidelijke new wave invloeden van de jaren tachtig ’80 wordt de band veel vergeleken met Interpol, Editors of Moke. Uittebroek: “Ik denk echt wel dat we een eigen verhaal hebben binnen al die new wave geïnspireerde dingen.”

“Het zou fantastisch zijn als we een plek kunnen vinden tussen die bands en niet gewoon een kleine Belgische band blijven die lijkt op die bands. Mensen die naar onze shows komen zeggen vaak dat het toch duidelijk wel anders klinkt en ik denk dat dat ook wel klopt.”

Wensen

In het voorjaar staat Nederland op het programma, na de zomer Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Zijn er nog wensen over nu het zo goed gaat? Uittebroek: “Momenteel zitten we héél erg te hopen dat we op Rock Werchter mogen spelen. Dat is in BelgieBelgië echt de top.”

“Anderzijds denk ik dat we al zo veel hebben gekregen dat we eigenlijk niet meer nadenken over wat we nog willen. Alles gebeurt op dit moment nog vóór we kunnen bedenken dat het ons leuk lijkt. We proberen de shows die ons aangeboden worden zo goed mogelijk te spelen en hopen dat we de stijgende lijn kunnen aanhouden."

Customs speelt op 6 maart in Rotown in Rotterdam, 11 maart in Doornroosje in Nijmegen en 12 maart in Fenix in Sittard. Kijk voor meer data op hun myspace.