AMSTERDAM- Met hun tweede album 360° tourde de Belgische band Mintzkov al door Noord en West Europa. Hun derde plaat Rising Sun, Setting Sun is net uit, dus hoog tijd voor een interview met zanger/gitarist Philip Bosschaerts en bassiste Lies Lorquet.

In januari stond Mintzkov op het Eurosonic festival in Groningen voor hun eerste optreden met de nieuwe plaat.

“We hadden hoge verwachtingen van ons eigen optreden. Vanaf het eerste nummer wisten we dat we er stonden en toen was het gewoon drie kwartier plezier”, vertelt Lorquet.

Zes jaar geleden stonden ze er ook al, kort na het verschijnen van hun eerste plaat. Bosschaerts legt uit: “Dat was een wereld van verschil. Eén van onze mindere ervaringen. We waren toen nog een jong groepje en niet zo zeker hoe we op het podium moesten staan.”

“Het is een festival van de business, eigenlijk. De mensen luisteren wel, maar doen niet zo gauw mee en nu was dat wel zo. De zaal zat vol, dus dat was super leuk. Ook Paul Weller stond in de zaal!”

Vonk

Over het schrijven van de nieuwe plaat vertelt Bosschaerts: “Over het algemeen zijn wij de twee personen die de initiële vonk brengen in een nummer. Of dat nu een baslijntje is, een gitaarlijntje, een half nummer of een melodie. Meestal komen wij met iets en werken we het samen met de rest verder uit.”

“Als de gitaar en de bas samen zijn gevoegd worden deze ook niet meer gewijzigd”, vult Lorquet aan. Bosschaerts vervolgt: “Ze vormen het skelet of de hartslag van het nummer. Als dat eenmaal is gelukt komt de rest sowieso wel in orde.”

Metafoor

De titel Rising Sun, Setting Sun lijkt, net als de vorige albumtitel 360°, een metafoor voor ‘een geheel’. Bosschaerts: “Je werkt met een bepaalde producer, in een bepaalde studio en doet het geheel in een bepaalde tijdsspanne met dezelfde technieken en hetzelfde materiaal. Dan gaat [de plaat] qua klank een geheel zijn."

Lorquet gaat door: "Een verschil met de vorige plaat is dat we nu langer hebben gewacht met de zanglijnen en daardoor komt de nadruk meer op de instrumenten. De zanglijn zit meer door de muziek geweven, het is één geheel. De zang is nu meer essentieel van het nummer zelf zonder er bovenop te liggen.”

Violetta

Vorig jaar bracht de band nog een losse single, Violetta, uit, die niet op het album te vinden is. “Als je de plaat via Itunes koopt krijg je die erbij”, vertelt Lorquet. Bosschaerts legt uit: “Hij kon niet op de nieuwe plaat. Het is eigenlijk een nummer van de vorige plaat, maar tijdens de opnames klopte het niet.”

“We vonden het zelf een heel goed nummer dat we altijd zijn blijven spelen. Toen wilden we tussendoor nog iets speciaals doen. We hadden toen in het achterhoofd het op de plaat te zetten, maar de plaat is echt iets nieuws voor ons, een ander hoofdstuk. Het is een beetje een overgangsnummer tussen de twee platen.”

Tour

Het tourschema voor maart en april staat bomvol met een Europese tour. Waar ze de tour vorige keer in etappes deden, gaat het nu in één klap. Lorquet: “Dat maakt het wel iets gemakkelijker. Het is niet zo fijn om drie weken van huis te zijn, maar elke week twee keer optreden begint ook te wegen.”

Over de vorige tour zegt Bosschaerts: “Onze [vorige] plaat kwam eerst in 2007 in België en Nederland uit, in 2008 in Duitsland, en in 2009 in Finland en Frankrijk, dus telkens moesten we naar die landen en opnieuw op tour gaan, wat wel best leuk is, maar nu kunnen we ons meer concentreren.”

Mintzkov speelt op 18 maart in Watt in Rotterdam, 19 maart in Het Paard van Troje in Den Haag, 20 maart in Paradiso in Amsterdam, 21 maart in Tivoli in Utrecht en 23 maart in 013 in Tilburg.