AMSTERDAM - De Rolling Stones blazen hun meesterwerk uit 1972 nieuw leven in. 'Exile on Main Street' wordt opnieuw op de markt gebracht, ditmaal bevat de plaat tien nooit eerder uitgegeven nummers.

"Ik ben in mijn archieven gedoken en heb een aantal liedjes opgevist", zegt frontman Mick Jagger tegen het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.

Naast nieuwe nummers als 'Plundered My Soul, 'Dancing in the Light' en 'Following the River' bevat de plaat alternatieve versies van 'Soul Survivor' en 'Loving Cup'. Deze twee nummers stonden ook op de originele versie.

Ook komt er een versie van 'Exile on Main Street' die de documentaire 'Stones in Exile' bevat. Deze film volgde de Stones in de jaren zeventig tijdens de opnamen van de plaat.

Jagger verbaasd

Mick Jagger wist niet dat er nog extra materiaal was. "Toen ze me vroegen in de archieven te duiken, dacht ik dat we alles voor het dubbelalbum al gebruikt hadden." De 66-jarige rocker stond versteld van wat hij vond. "Ik heb alleen een paar zanglijnen en extra percussie toe hoeven voegen."

Keith Richards wilde ook zo min mogelijk sleutelen aan de bonustracks. "Ze hadden nog die goede sound van vroeger", zegt de 66-jarige gitarist. "Ik wilde niet rommelen met de Bijbel."