Tweede album The Black Box Revelation 'stuk rauwer'

AMSTERDAM - Jan Paternoster (20) en Dries van Dijck (18) maken zich op voor de release van het tweede album Silver Threats in februari. Als The Black Box Revelation speelde het Vlaamse garagerockduo al menig zaal en festivalweide plat.

Silver Threats is volgens Paternoster en Van Dijck 'een stuk rauwer' dan debuutalbum Set Your Head On Fire (2007).

De twee vrienden uit het plaatsje Dilbeek in de provincie Vlaams-Brabant spelen al sinds 2003 samen. Paternoster was toen 14, Van Dijck 12.

Hun band The Mighty Generators – Met Jans broer Tim in de gelederen – schopte het in 2005 tot de kwartfinale van Humo’s Rock Rally, een tweejaarlijkse wedstrijd voor rockbands.

De band die uiteindelijk tweede werd, The Black Box Revelation, bestond uit twee Mighty Generators-leden: Jan Paternoster en Dries van Dijck.

Garagerock

The Black Box Revelation maakt garagerock met een bluescomponent. Paternoster drukt als muzikale veelvraat een stevig stempel op hun muziek. “Ik heb altijd al veel verschillende dingen beluisterd”, aldus de zanger/gitarist.

“Van oude dingen als de Stones en Johnny Winter tot nieuwe muziek als de Yeah Yeah Yeah’s en de meer psychedelische Black Angels. Uit al die verschillende genres steken we zonder het te beseffen dingen op. Niet om te stelen, maar gewoon als inspiratiebron.”

Die invloeden zijn op Silver Threats nóg beter verwerkt tot typische Black Box Revelation-nummers, vult Van Dijck aan. “Het is een stuk rauwer geworden qua sound. Ik vind dat de nummers ook meer als The Black Box Revelation klinken.”

Paternoster knikt instemmend. “Het is allemaal wat bluesier, wat rauwer. Door al die ervaring zit dat livegevoel er ook meer in.” De jonge muzikant doelt op de twee jaar die hij en Van Dijck hebben getoerd met Set Your Head On Fire.

Beter

Paternoster: “Wij zijn destijds gestart in de Benelux en hebben daarna ieder land afzonderlijk moeten warmmaken voor onze muziek. We hebben de nummers van Set Your Head On Fire dus vrij lang gespeeld, waardoor we in de loop van die twee jaar veel beter zijn geworden als muzikanten. Ook hebben we steeds meer variatie in de nummers aangebracht om ze wat extra dimensie te geven.”

Dankzij het twee jaar “op de baan zijn” heeft The Black Box Revelation meer en meer een eigen klank ontwikkeld, vindt Paternoster.

“En daardoor is die tweede plaat een heel compact geheel geworden. Je moet vooral een goed evenwicht vinden. Wij zijn met z’n tweeën en dan kun je wel extra dingen gaan toevoegen, maar je moet zien dat je niet overdrijft.”

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie