Courtney Love niet in vorm in Paradiso

AMSTERDAM - Bijna vijftien jaar geleden eindigde een concert van Hole in Paradiso al na vijf nummers, omdat iemand een beker drank naar frontvrouw Courtney Love gooide. Zondagavond ging de band in de herkansing.

De band werd dan wel in 2002 opgedoekt, sinds de zomer van 2009 heeft Love een nieuwe groep samengesteld, die ze voor het gemak ook maar Hole noemt.

De nieuwe Hole bestaat uit gitarist Micko Larkin, bassist Shawn Dailey en drummer Stu Fischer. Maar die namen mag je eigenlijk gelijk weer vergeten, want zij doen er verder niet toe.

Courtney Love is degene waar de grungefans van weleer zich zondag voor van de bank hebben getrokken en naar Paradiso zijn gekomen. De frontvrouw is een attractie op zich. Een 'natuurkracht', zoals ze zichzelf graag mag omschrijven.

Train wreck

Train wreck, noemen de Britse en Amerikaanse tabloids haar liever en die titel lijkt iets dichter bij de waarheid te zitten. Sinds ze in 1992 trouwde met Kurt Cobain, frontman van Nirvana, heeft Love vrijwel onafgebroken in de schijnwerpers gestaan, en vrij zelden positief.

Op haar biografie prijken onder meer verschillende eetstoornissen, een keur aan drugsverslavingen (en de daarbij behorende rits afkickklinieken) en een voorwaardelijke celstraf. De jongste ontwikkeling is dat Love op verzoek van haar dochter uit de ouderlijke macht is gezet.

Biertje

Een nogal labiel figuur dus, en de sfeer voor aanvang van het concert van vanavond is dan ook wat gespannen. Tussen de garderobe en de bar, toch zeker zo’n vijftien meter, is de opmerking ‘als er nou maar niemand een biertje gooit’ al minimaal vier keer gehoord.

De band opent met een paar maten van het titelnummer van het eerste Hole album Pretty On The Inside, die overlopen in een stukje Sympathy For The Devil van The Rolling Stones en gevolgd worden door de eerste hit: Miss World.

De ontvangst van het publiek is warm, maar heel erg in vorm is Love helaas niet. Ze zingt zo vals als een kraai (maar, toegegeven, zo klinkt ze op haar albums vaak ook) en staat met haar gitaar in haar handen alsof het een slaghout is.

Moeilijk

Iets meer voorbereiding voor het optreden was overduidelijk geen overbodige luxe geweest. "Oh, moet ik dit nummer ook op gitaar spelen", klinkt het bij het nieuwe nummer Pacific Coast Highway, "maar dat is zo moeilijk!"

Soms stopt Love er halverwege nummers zelfs mee om de snaren van haar gitaar aan te slaan, en neemt een anonieme gitarist, die zich achteraan op het podium verschuilt achter een keyboard, het van haar over. Is dit nou de vrouw die in de jaren '90 geroemd werd om haar energieke optredens?

Ook moet Larkin herhaaldelijk de structuur van de nummers aan de zangeres uitleggen. "Oh ja, is dat echt een F mineur akkoord? Nee, weet je het zeker? Oh ja, je hebt toch gelijk."

En dan te bedenken dat de ‘muzikante’ een autocue voor zich heeft staan, waar zowel haar teksten als haar akkoordenschema’s op voorbij komen. "Geleend van Axl Rose," aldus een trotse Love.

Droevig

Dit alles maakt van het concert een vrij droevige vertoning. Door oude hits als Violet, Malibu, Celebrity Skin en Doll Parts weet Love zich nog net heen te worstelen, het handjevol nieuwe nummers dat voorbij komt klinkt door haar zwakke optreden niet bijster veelbelovend.

Eind april volgt zowaar een nieuw album van Hole, het al bijna vijf jaar in de planning staande Nobody’s Daughter. Het is te hopen dat de nieuwe liedjes op plaat beter uit de verf komen, en dat Love er nog een paar gitaarlessen tegenaan gooit voor de volgende serie optredens.

Hole in Paradiso

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie