AMSTERDAM - De componist van het nummer dat gebruikt is in een tv-campagne voor de Amerikaanse luchtmacht biedt zijn excuses aan aan The White Stripes.

De band schreef eerder in een boze verklaring zwaar beledigd te zijn door het gebruik van hun liedje Fell In Love With A Girl in de reclamespot voor de strijdmachten.

The White Stripes gaf aan dat het nummer zonder toestemming was heropgenomen. De componist Kem Kraft zegt nu dat de gelijkenis tussen de liedjes puur toeval is.

"Het spijt me dat het hetzelfde klinkt. Dat was echt niet mijn bedoeling. Echt niet."

Ingehuurd

Kraft was ingehuurd om de muziek voor het spotje te maken. De New York Times schrijft dat de componist drie verschillende nummers aanleverde, waarna gekozen werd voor de bewuste versie.

Het liedje werd verder bewerkt naar wens van de productiemaatschappij. "De drumgeluiden werden harder gemaakt en er kwam een echo op de gitaar."

De componist zegt verder dat als de bandleden hem willen bellen en met hem willen praten ze dat vooral moeten doen. "Wat mij betreft ben ik hier verantwoordelijk voor. Alleen ik."

Verklaring

De band liet in de verklaring op de site weten allerminst tevreden te zijn met de vermeende heropname van het nummer.

"The White Stripes maakt groot bezwaar tegen het feit dat de luchtmacht dit spotje presenteert met de implicatie dat wij toestemming hebben gegeven om een van onze liedjes te gebruiken om mensen te werven voor een oorlog die wij niet steunen."