AMSTERDAM - "Een plaat van een dertiger", zo typeert Gregory Frateur, zanger van de Vlaamse experimentele jazzband Dez Mona, het derde album Hilfe Kommt.

"Het album reflecteert de innerlijke rust die ik heb gevonden na een donkere periode in mijn leven."

De band die draait om het duo Frateur en Nicolas Rombouts (contrabas), laat zich muzikaal sterk leiden door het gevoel.

Het verhaal van elke plaat is een puzzelstukje uit het leven van de twee muzikanten die elkaar zeven jaar geleden, tijdens een Belgisch festival, leerden kennen.

Het debuutalbum Pursuit Sinners (2005) is volgens de zanger vooral een kwade plaat.

“Zo konden we ons verheffen en onze kwaadheid ten opzichte van de maatschappij uitten. Het is niet makkelijk om te leven in een maatschappij waarin alles vastligt. Wij wilden ons verzetten tegen de vervlakking en dat is moeilijk, het geeft je een gevoel van onmacht.”

Op de opvolger, Moments Of Dejection Or Despondency, keek Frateur minder om zich heen en werd de blik naar binnen gericht.

“Dat was het product van een donkere periode in mijn leven, de zoektocht naar wie ik ben. Wat doe ik hier? Ben ik hier wel juist? Ik ging op zoek naar die antwoorden om uit de duisternis te geraken.”

Hoop

Het tweede album was niet het medicijn om uit die deprimerende fase te ontsnappen. “Daar was de derde plaat voor nodig”, zegt Frateur lachend.

“Hilfe Kommt draait om het geloof en hoop. Zoas de 20e-eeuwse Franse filosoof Jean-Paul Sartre zei: 'Het leven heeft geen zin, je moet het zin geven.' Dat is de thematiek op die plaat. Het markeert een rustpunt in mijn leven. Nu kan ik me weer volledig in de chaos storten, op naar een volgend leven.”