AMSTERDAM - The Album Leaf maakt zich op voor de release van het vijfde studioalbum A Chorus Of Storytellers dat in februari uitkomt. Het album van de Amerikaanse postrockband rond Jimmy LaValle is het resultaat van drie jaar arbeid.

Het grootste verschil met voorgaande albums: A Chorus Of Storytellers werd met een band opgenomen in plaats van solo. LaValle: “Het was best wel spannend om op die manier naar mijn songs te luisteren.”

The Album Leaf begint in 1998 als soloproject van Jimmy LaValle, die op dat moment gitaar speelt in de instrumentale postrockband Tristeza. Een jaar later komt zijn debuutalbum An Orchestrated Rise To Fall uit.

Sigur Rós

Het tweede album One Day I'll Be On Time wordt opgepikt door Jónsi Birgisson, zanger van de Ijslandse postrockformatie Sigur Rós. Die vraagt hem om het voorprogramma van diens band te verzorgen tijdens een tour door de VS in 2001.

Een muzikale vriendschap is geboren; LaValle maakt sindsdien dikwijls gebruik van Sigur Rós' studio in Ijsland. Zo ook voor A Chorus Of Storytellers.

Band

“Deze keer ging ik heel anders te werk”, zegt LaValle over de nieuwe plaat. “We gingen de studio in om de songs live uit te werken. We kwamen geregeld bij elkaar om te oefenen, waardoor ik echt weer het gevoel had dat ik in een band zat."

"Die ervaring had ik al zeven jaar niet meer gehad.” Het werken met een band fungeerde voor LaValle als eye opener. “De liedjes kwamen tot leven. Ik kon echt voelen wat er in de nummers gebeurde.”

De titel A Chorus Of Storytellers heeft LaValle te danken aan zijn vrouw. Hij leende de zinsnede uit een stuk dat zij schreef.

LaValle: “Dit album is een samenwerkingsalbum, gemaakt door mensen met hetzelfde denkproces. Toen ik het stuk van mijn vrouw zag en die zin las, dacht ik: 'dit is precies wat ik voel bij dit album'.”

Syndroom

Vlak na het voltooien van A Chorus Of Storytellers in juli, schreef LaValle de soundtrack bij een documentaire. De film gaat over een aangeboren syndroom waarbij het gezicht en de handen en voeten van de patiënt ernstig misvormd zijn.

LaValle: “De documentairemaakster had al zes van mijn liedjes gebruikt toen ik haar zei dat ik de hele soundtrack wel wilde doen. Uiteindelijk schreef ik in twee maanden tijd 22 liedjes.”

Deze nieuwe en uitermate productieve ervaring heeft de Amerikaan op een idee gebracht. “Misschien pak ik voor het volgende album een film als inspiratiebron. Dan kijk ik de film en maak ik er in mijn hoofd een soundtrack bij.”