AMSTERDAM - Men At Work-lid Colin Hay doet de plagiaatzaak waarin zijn band is verwikkeld af als 'opportunistische hebzucht'.

Een rechter oordeelde donderdag dat de Australische band de melodie van een kinderliedje heeft gebruikt voor zijn hit 'Down Under'.

Hay, co-auteur van 'Down Under', zegt tegen de BBC dat de zaak enkel om geld draait.

"Het is niet voor niets dat niemand de afgelopen twintig jaar de gelijkenis heeft gehoord", zei een kwade Hay.

'Down Under' bereikte in de jaren tachtig in onder meer Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de top van de hitlijsten.

Kookaburra

In Nederland kwam het niet verder dan de tweede plek. Het nummer geldt inmiddels als het officieuze volkslied van Australië.

De melodie zou afkomstig zijn van het kinderliedje 'Kookaburra Sits in the Old Gum Tree' uit 1935. Het liedje werd geschreven door onderwijzeres Marion Sinclair.

"Bovendien valt op dat zelfs Marion Sinclair nooit geclaimd heeft dat we haar nummer hebben gebruikt", gaat Hay verder. "Kennelijk is het haar ook nooit opgevallen."

Ron Stykert

Hay, schreef 'Down Under' samen met bandmaat Ron Stykert. "Natuurlijk zou het hypocriet zijn om te zeggen dat het niet om geld gaat", reageerde de topman van de muziekuitgeverij die Men At Work aanklaagde.

"Maar het gaat ons ook om het belang van het checken van auteursrechten."

Om welk bedrag de band en muziekuitgeverij bekvechten wordt later deze maand naar buiten gebracht.

Dan maakt de rechter bekend hoeveel Men At Work in moet leveren. De uitgeverij zet in op veertig tot zestig procent van de totale omzet van 'Down Under'.