AMSTERDAM- In 1999 begon een groep jazzstudenten de band Midlake. Op het derde album is de jazz zo goed als verdwenen, maar maakt de band subtiele folknummers. NU.nl sprak met zanger Tim Smith en gitarist Eric Pulido.

Van Herbie Hancock naar Radiohead en van Crosby, Stills & Nash naar Fleetwood Mac. De invloeden van Midlake zijn nogal verschoven in de loop der jaren. Nu lijkt de band eindelijk zijn thuis gevonden te hebben in de Ierse folk.

“We luisteren allemaal naar ontzettend veel verschillende muziek. Elk bandlid heeft een ander idee over de muziek die we moeten maken. Maar nu blijkt dat die Ierse folk ons het meest trekt. Hier voelen we ons thuis”, aldus Smith.

Prullenbak

“In de vier jaar tijd die we bezig waren met The Courage Of Others hebben we ontzettend veel materiaal geschreven. Het grootste deel daarvan is in de prullenbak beland. Dat moet je na verloop van tijd ook durven doen”, vervolgt hij.

Maar nu is er dus The Courage Of Others. De derde langspeler van Midlake. Een opmerkelijke titel voor een band die maling aan de ‘regels’ lijkt te hebben. “Toen we voor het eerst weer de studio indoken hadden we het moeilijk. Hoe krijgen we dit nog een keer voor elkaar, dacht ik?” zegt Pulido.

Vertrouwen

Smith heeft wel vertrouwen in zichzelf, maar is niet altijd even zelfverzekerd, zo merkt hij op. “Misschien had ik voor deze plaat wel even het vertrouwen van anderen nodig. Het is sowieso niet makkelijk om je eigen werk te beoordelen.”

“Maar omdat we nu meer doen met die Ierse folk voelde ik me wel snel goed bij dit album. Het doet me denken aan de jaren ’60 en ’70, toen alles nog niet zo gecompliceerd was. Ik wil dat we weer terug naar die tijd gaan.”

Toeval

De teksten op het nieuwe album geven meerdere malen het idee dat de mensheid langzamerhand de natuur aan het vernietigen is. Volgens Pulido is dat echter stom toeval en is de band helemaal niet zo met de natuur bezig.

“Het komt gewoon goed uit zo, haha. Wij schrijven teksten op basis van gevoel, we zijn helemaal niet met de muziek bezig. Het is maar goed dat het zo uitpakt. Voor hetzelfde geld hadden we gezongen dat je hondjes moet vermoorden, dan werd het een ander verhaal haha.”

Koffie

“Hetzelfde is eigenlijk het geval met een koffiezaak die ik gestart ben.” Zegt Pulido. “Samen met vrienden ben ik eigenaar van een koffiezaak in Denton. Al ben ik er natuurlijk niet heel vaak te vinden, maar goed.”

“Onze bonen komen via een speciale organisatie die ervoor zorgt dat families die koffieplantages hebben goed verzorg worden. Daar wist ik eigenlijk niets van. Ik vind koffie gewoon ontzettend lekker, dus wilde daarom bij die zaak.”

Toekomst

Wat mogen we van Midlake verwachten in de toekomst? Blijft het hierbij of slaat de groep weer een nieuwe weg in? “Wat we nu doen voelt goed. Heel goed zelfs. Maar eerlijk is eerlijk: ik weet niet wat er de komende jaren gaat gebeuren”, zegt Smith.

“Misschien ga ik wel veel naar andere muziek luisteren en dan kan het zomaar gebeuren dat onze volgende plaat heel anders wordt dan deze. Ik wil niet geforceerd bij één genre blijven hangen. Maar voor nu zeg ik: The Courage Of Others is hoe Midlake nu moet zijn.”

Midlake speelt op 10 februari in Paradiso in Amsterdam, 19 april in Tivoli in Utrecht, 26 april in Watt in Rotterdam, 27 april in Doornroosje in Nijmegen en 28 april in Vera in Groningen.