AMSTERDAM - In aanloop naar de Grammy's is Hollywood in rep en roer. Diverse pre-party's en liefdadigheidsinitiatieven luiden het grote festijn van zondagavond in. Om 18.00 uur plaatselijke tijd barst het Grammyspektakel los in Los Angeles.

Vele ogen zijn gericht op Beyoncé, want zij is de grootste kanshebber en kan haar verzameling Grammy's zondagavond compleet maken. Beyoncé won nog nooit de Grammy voor het beste album van het jaar. Dit jaar is de 28-jarige voor de tweede keer genomineerd in die categorie.

Taylor Swift

Ze neemt het op tegen onder anderen Taylor Swift en Lady Gaga. Met tien nominaties is Beyoncé dit jaar de grootste kanshebber van de avond. Swift heeft er acht op zak.

De Grammy's zijn de jaarlijkse onderscheidingen van de Amerikaanse muziekindustrie. Andere genomineerden zijn Black Eyed Peas, Maxwell en Kanye West (elk zes keer), Jay-Z en dj David Guetta (elk vijf keer). Het punkduo Ting Tings maakt kans op de Grammy voor de beste nieuwe artiest.

Michael Jackson

Maar er staat meer op het programma dan het uitreiken van prijzen. Zo wordt de overleden popster Michael Jackson geëerd met een 3D-versie van de videoclip van 'Earth Song'. Zijn twee oudste kinderen nemen de Lifetime Achievement Award voor hun vader in ontvangst en houden daarbij een speech.