AMSTERDAM – Lightspeed Champion combineert weer naar hartelust verschillende stijlen en genres met zijn nieuwe album Life is sweet! Nice to meet you!.

Dat terwijl het oeuvre van Lightspeed Champion, het alter ego van de Britse singer-songwriter Devonte Hynes, al zo divers is.

“Ik weet ook niet hoe het zo is gekomen. Ik werk nooit met een vooropgezet plan,” zegt de 23-jarige zanger in een gesprek met NU.nl. “De muziek die ik maak creëert zichzelf als het ware.”

Stoer

Zelf omschrijft hij zijn nieuwste werk als Amerikaanse folk, Indiepop, seventies rock, orkestraler dan voorheen en veel 'stoerder'.

“Maar het is vooral een stuk rockier bedoeld.”

De Engelsman verhuisde naar New York, omdat hij het leven in Engeland 'wel gezien had'. Die grote verandering kent zijn weerslag in zijn werk. Amerika bood hem nieuwe uitdagingen en vooral nieuwe inspiratie.

Donkerder

“Dit album representeert de gemoedstoestand waarin ik zat in de tijd dat ik de nummers schreef. Sommige nummers schreef ik nog in Engeland, die zijn duidelijk donkerder.”

Life is sweet! Nice to meet you! moet volgens Hynes dan ook als een soort gebruiksaanwijzing gezien worden. Als je positief in het leven staat, sta je als vanzelf meer open om nieuwe mensen te ontmoeten.

Waar het vorige album – en debuut - Falling off the Lavender Bridge nog melancholisch was en refereerde aan een verloren liefde, zijn nieuwe album moet vooral aantonen dat hij over zijn verdriet heen is.

Macho

“Dit album is zeker meer macho,” lacht hij. “Nu ben ik echt een man. Stoerder. Ik hoop dat mensen dat herkennen in mijn muziek.”

Om zover te komen moest Hynes eerst een groot obstakel overwinnen. Door de overvolle agenda van zijn vorige tour om zijn voorlaatste album te promoten kreeg hij problemen met zijn keel. In het begin van 2009 werd hij geopereerd en werden poliepen verwijderd.

“Ik heb nooit zangles gehad en wist dus helemaal niet hoe ik mijn stem op een goede manier kon gebruiken. Het was verschrikkelijk, ik kon bepaalde tonen niet meer halen. Op een gegeven moment kon ik zelfs niet meer normaal spreken.”

Ontwikkeling

Na de ingreep mocht hij een aantal maanden niet praten en dus ook niet zingen. Dat ging hem makkelijk af, zo zegt hij zelf. “Sterker nog, hierdoor ben ik beter piano gaan spelen,” grinnikt hij.

Ontwikkeling is een belangrijk aspect in het leven van Devonte Hynes. Hij zou het liefste in New York weer gaan studeren.

“En dat ga ik hoogstwaarschijnlijk ook doen. Ik wil 'Compositie' gaan studeren. Dat is nu zelfs het enige waar ik aan kan denken,” zo vertelt de zanger met zichtbaar enthousiasme. “Ik wil de basis leren. Ik heb alles mezelf aangeleerd en ik heb nu het gevoel dat ik elementaire kennis heb overgeslagen.”

Inspiratie

Zijn fans hoeven niet bang te zijn dat hij geen tijd overhoudt om nieuwe nummers te schrijven.

“Ik loop over van inspiratie. Ik zou elk moment van de dag een nieuw album kunnen schrijven. Dit nieuwe album heb ik ook in negen dagen opgenomen. Als ik eenmaal ergens mee bezig ben, dan kan ik het niet meer wegleggen.”

Life is sweet! Nice to meet you! van Lightspeed Champion ligt vanaf deze week in de winkel.