ALKMAAR- Eén van de grootste beloftes voor komend jaar is de Limburgse band The Mad Trist. Na vijf jaar keihard werken ligt er eindelijk een plaat in de schappen. Een goede reden voor NU.nl om eens met zanger Arthur von Berg te bellen.

Want hoewel de band nu eindelijk de nodige exposure krijgt, zijn ze al vanaf 2005 bezig als band. Opererend vanuit Limburg was het lastig om de muziek onder de aandacht van de Randstad te brengen.

“We hebben goed de tijd genomen, dat zeker. Als beginnend Nederlands bandje is het moeilijk om zo maar in de Randstad te gaan spelen. Paradiso of de Melkweg ofzo beland je niet zomaar.”

Emergenza

Toch heeft de band wel op grote festivals als Bospop gespeeld en werden ze tweede op Emergenza, een bandwedstrijd met deelnemers van over de hele wereld. En dat alles terwijl ze de finale van de Limburgse bandwedstrijd Nu of Nooit niet eens haalden.

“De finale van Emergenza was echt een ontzettend hoogtepunt voor ons. We rekenden er eigenlijk helemaal niet op dat we nog zo hoog zouden eindigen, dus de avond ervoor hadden we de nodige drank genuttigd, haha.”

Beroerd

“Uiteindelijk werden we tweede en moesten we nog een keer optreden. Dat was misschien niet heel verstandig, aangezien sommigen van ons er echt heel erg beroerd aan toe waren. Maar daar leer je ook van. Tegenwoordig komt dat echt niet meer voor.”

“Verder was dat festival natuurlijk ontzettend goed voor onze exposure. We kregen de pauze-dj zelfs zover, dat hij na het optreden van The Hives onze single opzette. Dat voelt ontzettend goed hoor, je eigen single over zo’n enorme festivalweide.”

Gratis

En nu is er dan eindelijk dat debuutalbum: Pay The Piper. Voor de opnames doken de jongens een plaatselijke studio in waar ze gratis gebruik van mochten maken. “Dat was ideaal, want zo konden we rustig de tijd nemen voor het album.”

“We worden al snel in het stoner hokje gestopt, omdat we daar wat elementen van in de muziek verwerkt hebben, maar het gaat veel verder dan dat. Beschouw het liever als alternatieve rock. Het album is veel gelaagder dan men in eerste instantie zal denken.”

Bescheiden

De eerste lovende recensies van Pay The Piper zijn inmiddels binnen en een doorbraak lijkt slechts een kwestie van tijd. Hoewel Arthur zelf redelijk bescheiden blijft, blaast gitarist Jan Franzen aanmerkelijk hoger van de toren.

“Of we vetter dan De Staat zijn? Ja, natuurlijk!”, roept hij. Arthur lacht erom, maar waagt zich zelf niet aan dergelijke uitspraken. “De Staat en The Mad Trist zijn twee verschillende bands. Om die nu de hele tijd met elkaar te gaan vergelijken is niet nodig.”

“Torre van De Staat heeft veel betekend voor het album en daar zijn we hem erg dankbaar voor. Maar met de plaat op zak gaan we het zelf redden nu.”