AMSTERDAM - "Ik heb veel exen, maar ben nooit vreemdgegaan", met die biecht had John Mayer de lachers in de Heineken Music Hall op zijn hand.

De 32-jarige Amerikaan, die Jennifer Aniston en Jessica Simpson tot zijn exen mag rekenen, speelde woensdagavond de Amsterdamse concertzaal plat.

Slechts vijf minuten waren nodig om Mayers concert uit te verkopen. Met zijn nieuwste album Battle Studies is de Amerikaan ook in Nederland definitief doorgebroken.

Who Says

De plaat kwam in november vanuit het niets binnen op nummer 1 in de albumlijst. De recente hit Who Says werd dan ook luidkeels meegezongen, maar ook oudere nummers als Gravity vielen in goede aarde bij het publiek.

Mayer vulde de avond met een mix van oude en nieuwe nummers, waarin de hit Daughters ontbrak. De gitaarvirtuoos is wars van elke vorm van ego en laat op het podium een respectvolle ruimte voor zijn muzikanten.

Mayer begint zich steeds meer op zijn gemak te voelen aan deze kant van de oceaan. "Ik voel voor het eerst in acht jaar een connectie met Europa."

Lisa Lois

Lisa Lois stond met knikkende knieën in het voorprogramma. De X Factor-winnares is een groot fan van de singer-songwriter en vond het dan ook 'te gek' dat zij het publiek mocht opwarmen. Ondanks haar zenuwen gaf Lisa een knap staaltje zang ten gehore.

"Ik moet rustig aan doen, maar dat lukt totaal niet. Ik ben niet snel fan van iemand, maar zijn muziek luister ik al jaren", vertelde Lisa voorafgaand aan het concert. "Ik vind optreden nog steeds eng. Helemaal nu, omdat mensen voor hem komen en mij erbij krijgen."

Lisa zong acht nummers van haar debuutalbum Smoke.

Concert John Mayer